Seitlová (KDU-ČSL): Je nutné zavést trestní postih těch, kteří se opakovaně dopouští přestupků

21.08.2020 17:46

Třikrát a dost - Pro větší bezpečnost a ochranu společnosti.

Seitlová (KDU-ČSL): Je nutné zavést trestní postih těch, kteří se opakovaně dopouští přestupků
Foto: zeleni.cz
Popisek: Senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL)

„Nyní nastavený sankční efekt postihu za některé přestupky je v praxi, zejména u recidivujících pachatelů fakticky nevymahatelný. To může vyvolávat pocit beztrestnosti a naopak vede ke stupňování jejich protiprávních činů. Tato situace bohužel trápí i lokality našeho volebního obvodu, a proto se domníváme, že je nutné zavést trestní postih těch, kteří se opakovaně dopouští přestupků proti majetku, veřejnému pořádku a občanskému soužití,“ vysvětluje senátorka Jitka Seitlová.

Návrh, kterým se mění zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, byl tento týden předložen Poslanecké sněmovně k projednání. Cílem je lépe ochránit společnost před kriminalitou, jakou jsou krádeže, poškozování cizího majetku, rušení nočního klidu, vyhrožování újmou na zdraví nebo ublížení na zdraví.

„Navrhujeme využít mechanismus „třikrát a dost“, tedy trestně stíhat pachatele, pokud by potřetí spáchal tentýž přestupek během dvou let. Hlavním účelem kriminalizace recidivujícího přestupkového jednání je však zejména zesílení odstrašujícího účinku práva tam, kde ani opakovaný postih za přestupek nevedl k nápravě pachatele, respektive kde prostředky správního práva nepostačují k tomu, aby byl pachatel účinně odrazen od opakování protiprávního jednání,“ říká předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, který je předkladatelem návrhu v Poslanecké sněmovně.

V trestním řízení má soud k dispozici řadu vhodných trestů od domácího vězení, peněžitého trestu přes obecně prospěšné práce a další alternativní tresty (léčení závislosti na návykových látkách, zdržení se styku s určitými osobami, zdržení se hazardních her a hraní na hracích přístrojích) až po podmíněné odsouzení k trestu odnětí svobody.

Nedodržení nebo porušení soudem uložených přiměřených omezení a přiměřených povinností může mít za následek přeměnu v nepodmíněný trest odnětí svobody.

Velmi důrazným prostředkem je uložení trestu podmíněného odsouzení s dohledem vykonávaným probačním úředníkem, jehož musí odsouzený pravidelně informovat o způsobu svého života, zejména o zdrojích obživy, dodržování soudem uložených přiměřených omezeních a přiměřených povinností a je povinen umožnit probačnímu úředníkovi vstup do svého obydlí.

„Domníváme se, že náš návrh, který navazuje na starší návrh ministerstva spravedlnosti z roku 2012, díky mechanismu „třikrát a dost“ skutečně může napomoci snížení počtu recidivistů a zklidnění bezpečnostní situace ve městech a obcích s tzv. vyloučenými lokalitami,“ uzavírají společně Seitlová a Jurečka.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

10:04 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

V sobotu 13. dubna 2024 proběhla v Praze již XI. celostátní konference hnutí SPD, na které si její d…