Seitlová (KDU-ČSL): Nejde o nic víc či míň, jen o lidi

14.06.2017 16:53

Pan poslanec Klán (KSČM) uvedl, že pro vypuštění změny nadzemního vedení VVN 400 kV a více, nebude senátní návrh Sněmovnou přijat. Senátní změnou přitom nejde o nic víc ani míň, jen o lidi. Jejich zdraví, životní pohodu, ochranu majetků.

Seitlová (KDU-ČSL): Nejde o nic víc či míň, jen o lidi
Foto: zeleni.cz
Popisek: Senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL)

Senát vrací Poslanecké sněmovně návrh novely stavebního zákona. Vypouští pozměňovací návrh z dílny Sněmovny, jež má charakter přílepku, aby přenosové elektroenergetické vedení  400kV a vyšší bylo v zastavěném území vedeno vždy nad zemí. Proč takový náhlý převrat oproti současnému právu, ve kterém platí, že energetická vedení se v zastavěném území umisťují pod zem? Z povinnosti podzemního vedení může být i výjimka, pokud se tím ovšem neohrozí bezpečnost, ochrana zdraví a sousední pozemky nebo stavby.

Argumentace sněmovní změny se jeví málo přesvědčivá.  Řízení o výjimkách zdržuje realizaci, podzemní vedení je dražší, má vyšší ztráty. Podivné je již jen to, že když je povinnost podzemního vedení stanovena vyhláškou, bylo by jednodušší změnit vyhlášku. Zástupci investorů při osobním jednání sdělili, že ministerstvo změnu vyhlášky odmítá. Proč to tedy neudělat  „pozměňovákem" přímo do zákona? V zastavěném území VVN negativně ovlivňuje kvalitu života a snižuje hodnotu nemovitostí běžných občanů, a proto se zpravidla ukládá do kolektorů. V SRN se rozhodli vést vedení pod zemí i mimo města a obce.  

Analýza zvýšených nákladů na podzemní vedení nebyla předložena a odborná ani veřejná debata, nebo řádné připomínkové řízení k navržené změně nebyly vedeny. Vedení VVN je náročnou investicí na další desítky let, projekt by měl být nadčasový a vycházet z nejlepších dostupných poznatků. V zastavěném území má být vzhledem k rizikům situováno jen výjimečně a právě to splňuje současné prověření formou výjimky. Na místě je předběžná opatrnost ochrany zdraví (odborné studie univerzity v Essenu, Düsseldorfu a České zemědělské univerzity v Praze o negativním vlivu VVN na spánkový režim, otevřené výsledky studie oxfordské univerzity o zjištěném výskytu leukémie u dětí žijících v pásmech 200 až 600 m od VVN).   Informace o tom, že nyní se vede již minimálně 22 výjimek o nadzemním vedení VVN v zastavěném území, mne překvapila. Již několik let se např. brání nadzemnímu vedení VVN obec Vítkov v Libereckém kraji. Mimo obec prý lze vedení situovat jen obtížně, je přece vedeno po přímkách. (Několik sloupů navíc by bylo pro investory opravdu nepřijatelné?)

Novela stavebního zákona výrazně posiluje pozici investorů umísťujících elektroenergetická vedení a možné vyjednávání o šetrnějším zásahu pro okolí ze strany obcí nebo občanů bude velmi oslabeno. Pan poslanec Klán (KSČM) uvedl, že pro vypuštění změny nadzemního vedení VVN 400 kV a více, nebude senátní návrh Sněmovnou přijat. Senátní změnou přitom nejde o nic víc ani míň, jen o lidi. Jejich zdraví, životní pohodu, ochranu majetků. Názor pana poslance za KSČM mne tolik nepřekvapil, ale že bychom se opravdu většinou Sněmovny vraceli do minulých dob, se mi nechce věřit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…