Semelová (KSČM): Integrace ano, ale ne za každou cenu

15.01.2015 20:30

Další výrok prezidenta, který spustil lavinu kritiky, se týká inkluze ve vzdělávání, tzn. zařazování zdravotně postižených dětí do běžných tříd základních škol.

Semelová (KSČM): Integrace ano, ale ne za každou cenu
Foto: archiv starostky
Popisek: historicky první starostka Luhačovic Ing. Marie Semelová (ČSSD)

Podle prezidenta Zemana se tyto děti cítí nejlépe ve své komunitě. Osobně podporuji integraci dětí s postižením do běžných tříd, ovšem pouze tehdy, pokud to dítěti skutečně prospěje. To znamená, že má takový druh a stupeň postižení, které mu vzdělávat se v běžné základní škole, umožní. Ne vždy je to reálné. Například dítě s těžkým mentálním postižení či s různými kombinovanými vadami potřebuje speciální přístup, formy práce, ale také pomůcky a vybavení. Velmi záleží na podmínkách konkrétní základní školy, ať už jde o připravenost pedagogů, vybavení, případně bezbariérové přístupy, počet a složení žáků ve třídách, možnost individuálního přístupu k takovému dítěti. Uvědomme si, že na mnoha školách je kolem 30 žáků ve třídě, přičemž někteří mají specifické poruchy učení, další poruchy chování, někdo trpí hyperaktivitou, pár jich pochází ze sociálně slabého prostředí, k tomu třeba autista a také dítě mimořádně nadané. Těm všem by měl učitel věnovat náležitou pozornost a individuální přístup podle jejich vzdělávacích potřeb. A teď si představte, že do takové třídy přijde ještě dítě s vážným zdravotním postižením. Bude to mít negativní dopad nejen na toto děcko, ale i na ostatní žáky, a učitelka bude po pár týdnech zralá na návštěvu psychiatra. Proto se myslím, že integrace ano, ale ne za každou cenu. Máme skvělý systém speciálního školství, který nám kdekdo záviděl. Vzdělávají zde kvalifikovaní a aprobovaní pedagogové, kteří mají znalosti, odborné předpoklady a zkušenosti z potřebných oborů a vědí, jakou formou a metodou to které dítě učit. K dispozici mají speciální pomůcky a vybavení a ve třídách nižší počet žáků. Dítě, které je sem oprávněně, na základě odborného posouzení zařazeno, tak dostává speciální vzdělání a přípravu, aby se mohlo úspěšně integrovat do společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marta Semelová - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky