Semerád (ČSSD): Strategie ČSSD do krajských voleb v roce 2016

24.01.2016 20:59

Krajské volby se neúprosně blíží a je tedy nejvyšší čas se zamyslet nad volební strategií ČSSD. Ačkoliv krajské volby často bývají vnímány jako referendum o celostátní politice vlády, strana by měla umět „prodat“ své úspěchy...

Semerád (ČSSD): Strategie ČSSD do krajských voleb v roce 2016
Foto: Archiv
Popisek: Marek Semerád

Krajské volby se neúprosně blíží a je tedy nejvyšší čas se zamyslet nad volební strategií ČSSD. Ačkoliv krajské volby často bývají vnímány jako referendum o celostátní politice vlády, strana by měla umět „prodat“ své úspěchy v krajích a to, co udělala pro lidi v konkrétních obcích a městech. Na tomto poli byl učiněn velký kus práce a středočeská ČSSD se rozhodně nemá za co stydět. Může jít do voleb oprávněně jako sebevědomá strana, která se může opřít o celou řadu úspěchů v regionech. Dále je nezbytné voliče oslovit s recepty na problémy, které jsou v konkrétních krajích aktuální a nebyly vyřešeny v posledním volebním období. Je na čase, aby se šestnáct let od vzniku krajů přestaly krajské volby vnímat jako pouhé vyslovení důvěry či nedůvěry vládě, ale aby se kampaň týkala významných regionálních témat.

Podle různých průzkumů se nejvyšší popularitě mezi občany těší hnutí ANO. ČSSD si však také nevede vůbec špatně a není proto důvod boj předem vzdávat, sklopit hlavu a rezignovaně se spokojit s druhým či třetím místem. Je třeba vést aktivní kampaň a oslovovat lidi v místech jejich bydliště. Rozhodně by nebylo vůči voličům fér vyjednávat koalice ještě před volbami, dříve než „rozdají karty“. Pouze na výborném výsledku lze stavět a teprve na jeho základě formovat krajské koalice. ČSSD nesmí být odsouzena do role pouhého přívěšku jiných stran.

Jako nejsilnější soupeře je třeba vnímat hnutí ANO, jehož politika ve velkých městech vedla k rozpadu většiny koalic, což vypovídá o nezralosti tohoto subjektu a nepřipravenosti na vládu v krajích. A dále je to hnutí Starostové a nezávislí (STAN), které se v roce 2009 účelově spojilo s TOP 09, aby se jeho lidé vyšplhali po knížecích zádech do Sněmovny, ale nyní, když tato strana výrazně upadá, se osamostatnilo a tváří se jako nový subjekt, který s Nečasovo-Kalouskovou vládou neměl nic společného. V katolických a venkovských oblastech bude naším konkurentem i KDU-ČSL, která má tradiční základnu v moravských obcích a regionech.  ODS a TOP 09 jsou na léta dopředu zkompromitované strany a kopat do mrtvol nemáme zapotřebí.

Bude-li se ČSSD držet výše zmíněné strategie, nepochybuji o tom, že má solidní šance své pozice v krajích udržet, případně i posílit. Pasivita a rezignace rozhodně není v tuto chvíli na místě. Uspějeme pouze, budeme-li zdravě sebevědomí.

PhDr. Bc. Marek Semerád, MBA
místopředseda Středočeské ČSSD  

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…