Senátor Antl: Spolupráce policie a neziskového sektoru proti kyberzločinu v praxi

31.10.2015 17:17

Ústavně-právní výbor Senátu PČR pod záštitou předsedy JUDr. Miroslava Antla uspořádal dne 20. října 2015 ve spolupráci s Národním centrem bezpečnějšího internetu (NCBI) již 6. ročník odborné konference věnované problematice bezpečnějšího internetu.

Senátor Antl: Spolupráce policie a neziskového sektoru proti kyberzločinu v praxi
Foto: redakce
Popisek: Miroslav Antl, senátor

A téma letošní konference?

Spolupráce policie a neziskového sektoru proti kyberzločinu v praxi

Miroslav Antl na tiskové konferenci uvedl, že Ústavně-právní výbor Senátu PČR dlouhodobě spolupracuje s Národním centrem bezpečnějšího internetu a připomněl, že nikdy nechybí otázky české a světové legislativy a také témata na ochranu dětí, která jsou nejdůležitější.

Výběr krátkých komentářů Miroslava Antla z úvodního projevu na konferenci:

Letos máme v programu konference panel na téma ochrany dětí „Pomoc ohroženým kyberzločinem, zejména dětem a rodičům“. Vystoupí v něm zástupci linek důvěry a pohovoří o závažných problémech uživatelů internetu a spolupráci při jejich řešení.

Tématickou samozřejmostí konference jsou i narůstající problémy ve společnosti – a jedním z nich je nepochybně on-line kriminalita. Problém, který se stal přímo jedním z bodů programu s názvem „Online kriminalita – prevence a legislativa. Mezinárodní hlediska“.

Kdybyste se podívali do historie našich konferencí, zjistili byste, že letos poprvé se v názvu objevuje kyberzločin jako nový termín, nový fenomén, kterého se snad do budoucna nemusíme bát, ale musíme se dohodnout, jak se s ním potýkat.

Každoročně připomínám zejména trestní odpovědnost „kyberzločinců“, jakož i právní ochranu obětí – a nebudu se tedy již opakovat, když tu jsou experti i na tuto oblast. Neodpustím si však poznámku k loňské konferenci s poněkud šalamounským názvem: „Mobil - uživatel: kdo je chytřejší? A co na to právo?“ Kdo jste tu byli, jistě si pamatujete, jak se děti v rámci Mládežnického panelu chlubily, kdo má více účtů na sociálních sítích. A nešlo jen o desítky, ale nejvyšší číslo bylo přes 160. Ptal jsem se jich tehdy překvapeně, kdy sportují, což pro změnu vyvolalo údiv u nich…“

V rámci spolupráce, která by měla přinést vyšší bezpečnost internetu, zazní příspěvky na téma Právní a politické aspekty bezpečného internetu, Nové právní úpravy a organizační opatření pro účinnější vyšetřování online kriminality, Formy internetové kriminality ve světle soudních rozhodnutí a Spolupráce krajů pro posilování prevence a bezpečnosti na internetu.

Mezinárodní spolupráci proti kyberzločinu zhodnotí zástupce FBI z USA a také zástupci Policie ČR.

Internet nikdy nebude bezpečný, ale je nutné se snažit, aby byl co nejbezpečnější. Proto se také spolupořadatelská organizace jmenuje Národní centrum bezpečnějšího internetu!

Zdeněk Metoděj Záliš z Národního centra bezpečnějšího internetu na tiskové konferenci poděkoval panu senátoru Miroslavu Antlovi za dlouholetou podporu, připomněl že pan senátor je čestným předsedou poradního výboru NCBI. Poděkoval za podporu také Senátu, který usnadňuje zejména komunikaci při práci s veřejností.

K tématu neziskového prostoru mimo jiné uvedl:

„Snažili jsme se ukázat, že neziskové organizace mají důležitou úlohu v péči o děti, v péči o sociálně slabší, kterým se z nějakých důvodů nevěnuje stát i třeba tak, jak by měl.Neziskové organizace jsou dlouhodobě orientovány na činnosti, které jsou trochu v pozadí a někdy je jejich činnost podceňovaná a my se snažíme právě takovou konferencí, jako byla ta dnešní si ukázat, že neziskové organizace jsou konkrétní, mají konkrétní výsledky. Pomáhají v tom, čím se Národní centrum bezpečnějšího internetu zabývá, a to je ochrana dětí a osvětová práce v kyberprostoru, při používání internetu a on-line technologií. Neděláme si iluzi, že tyto technologie budou někdy bezpečné, víme, že mohou být pouze bezpečnější."

Radek Holý z Národního bezpečnostního úřadu přiblížil roli tohoto úřadu:

„Národní bezpečností úřad je tady z titulu národní autority pro kybernetickou bezpečnost, jsme takové koordinační pracoviště. Kromě technických věcí koordinujeme i vzdělávání a osvětu.“

Dále zdůraznil nezastupitelnou roli neziskových organizací, které mají mnohdy vyšší důvěru občanů než některé státní organizace! Upozornil také na fakt, že v této oblasti je tolik práce, že jen stát by vše nezvládl.

„Je potřeba zapojit celou občanskou společnost, je třeba zapojit i média a myslím si, že téma kybernetické bezpečnosti a kybernetické kriminality bude nabývat ještě na významnosti,“ uzavřel své vystoupení Radek Holý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…