Senátor Balatka: Odpovědnost za stav v zemi padá na hlavu premiéra

16.02.2021 11:08

Komentář na facebookovém profilu k nouzovému stavu a opatřením proti šíření koronaviru.

Senátor Balatka: Odpovědnost za stav v zemi padá na hlavu premiéra
Foto: miroslavbalatka.cz
Popisek: Miroslav Balatka

Situace tohoto víkendu byla pro stabilitu ČR šílená, nejistota pro všechny o tom, co bude platit za pár hodin.. A je za námi. Ale všechno špatné je k něčemu dobré. Pevně věřím, že se teď konečně po tom všem může otevřít cesta k tomu, že vládní opatření budou smysluplná. Že se vedle supermarketů otevřou v nějakém režimu kromě květinářství a obchodů se střelivem také další malé obchody, že se začne zodpovědně plánovat návrat žáků do škol, že se začne testovat ve velkých firmách, že se začne do uzavřených okresů z centra vozit víc vakcín a tak dále. Jestli je opravdu nutné vytvářet dlouhé kolony a zdržovat lidi v našem kraji při běžných cestách do práce a například do školek. Následuje 14 dní, kdy by se mělo jednat podle mého hlavně o tom, jak vrátit rozum do protiepidemických opatření, která trvají tak dlouho a leckdy postrádají logiku. Uvidíme, jak se Vláda a Andrej Babiš v následujících dnech zachová, jak bude přistupovat k rozumným návrhům opozice - když jeho vládní návrhy vládní spojenci, KSČM, ve Sněmovně nepodpořili. Odpovědnost za stav v zemi padá na hlavu premiéra, i když se snaží ostatní přesvědčit o opaku.

Nouzový stav nadále trvá. Andrej Babiš, který nedokázal prosadit prodloužení svého pojetí Nouzového stavu ani u svých vládních poslanců ve Sněmovně (kteří tvoří vládní většinu), a který neměl připravený vládní plán B, se obrátil na hejtmany. Po dlouhých nekonečných jednáních tohoto víkendu se podařilo zabránit chaosu, který by nastal ode dneška, po čtvrtečním fiasku vlády ve Sněmovně. Podařilo se najít alespoň nějaké, krátkodobé a dočasné řešení. Bylo na výběr ze dvou špatných řešení současné hrozné situace. Hejtmani by byli, ač k tomu mají pouze omezené nástroje, odpovědní za to, jak situace v krajích vypadá. Pro ně to muselo být opravdu těžkých 72 hodin a jejich rozhodnutí chápu.

To, v jakém právním režimu se ČR právě nachází, ale nemá v současné době žádný vliv na to, kolik lidí onemocní, kolik z nich bude potřebovat hospitalizaci. Každý z nás má možnost tohle ovlivnit bez ohledu na opatření. Opravdu je to na každém z nás. A tak se držme, buďme k sobě ohleduplní a trpěliví a těšme se na dobu, až tohle všechno skončí. A že to jednou skončí, je jisté.

P.S. Ústava ČR by určitě neměla být obcházena, a to ani v situaci v jaké jsme. I na to, zda k porušení Ústavy došlo, jsou rozdílné názory právníků. Pro budoucnost by bylo posouzení ústavním soudem určitě dobré.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…