Senátor Cieńciała: Pokračuje série zákonů a transpozice legislativy EU do našeho právního legislativního prostředí

11.10.2017 12:35

Projev na 10. schůzi Senátu 11. 10 2017 k Zákonu o platebním styku

Senátor Cieńciała: Pokračuje série zákonů a transpozice legislativy EU do našeho právního legislativního prostředí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jiří Cieńciała

Děkuji, paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové. Já myslím, že ve stručnosti podstata a smysl zákona byl přednesen panem ministrem. Pokračuje série zákonů a transpozice legislativy EU do našeho právního legislativního prostředí. Zákon o platebním styku řeší dvě důležité věci. V podstatě definuje a vysvětluje pojmy, jako jsou platební služby a vydávání elektronických peněz. Jsou to nové věci, za kterými se naše společnost a my všichni, jak firmy, tak jednotlivci, občané budou muset souhlasit. Nad rámec výše uvedeného účelu je z důvodů sjednocení s novým zákonem o platebním styku, § 254 a § 3, odst. 2 zákona o ochraně spotřebitele, je stanoveno, že prodávajícímu náleží úhrada pouze přímých nákladů, které mu v souvislosti s použitím platebního prostředku vznikly.

Dále – s ohledem na existenci nového subjektu správce informací o platebním účtu dle nového zákona o platebním styku je do zákona o správních poplatcích doplněn poplatek za správní řízení o povolení jeho činnosti a jsou provedeny další změny související s pojmoslovím nového zákona o platebním styku. Takže tak docela zdarma to nebude a každá služba něco stojí.

Legislativní proces probíhal, jak říkám, standardně, tříkolově. Byl předložen do sněmovny 28. dubna na 56. schůzi. Návrh byl přikázán rozpočtovému výboru a ústavně-právnímu výboru. Rozpočtový výbor souhlasil, doporučil i den další. 2. čtení se uskutečnilo 11. července na 59. schůzi, kdy byl vedle výborových pozměňovacích návrhů podány pozměňovací návrhy poslance pana Skopečka. Ve 3. čtení dne 8. září byly zapracovány připomínky výboru a pan Skopeček se vzdal svého pozměňovacího návrhu. Takže došlo k hlasování, celkem hladkému, a ze 134 přítomných se vyslovilo 111 poslanců a žádný nebyl proti. Čili bezproblémový zákon. Respektive tak se k tomu postavila sněmovna.

Legislativní souvislosti, to jsme se zmínili, to je ten zákon, který jsme projednávali před chvílí, a proto návrh na usnesení: Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu projednal 4. 10. tento předmětný návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o platebním styku. A to je tisk č. 196. A doporučuje Senátu PČR jeho schválení, ve znění předloženém Poslaneckou sněmovnou PČR. Děkuji.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…