Senátor Čunek: Městská policie je zbytečná věc

19.07.2017 15:02

Projev na 8. schůzi Senátu dne 19. června 2017 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 553/1991 Sb., o obecní policii, ve znění pozdějších předpisů

Senátor Čunek: Městská policie je zbytečná věc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Pane místopředsedo, pane ministře, kolegyně, kolegové. Můj osobní názor se bohužel na městskou policii coby dlouholetého starosty nezměnil. Myslím si, že je to zbytečná věc, která vysává z pokladen městských a obecních strašně moc peněz. Zákon totiž umožňuje a předpokládá, že budeme spolupracovat s příslušným oddělením nebo s příslušným ředitelem státní policie. Tam se dají dohodnout i úkoly, které potřebujeme zajišťovat na poli toho veřejného pořádku. To rozdělení, přijde mi, že je zbytečně nákladné. Nicméně, stalo se to. Po hříchu si myslím, že mnoho starostů tehdy přistoupilo k tomu, že buď se neuměli s tou státní policií dohodnout v těch 90. letech, kdy se to tvořilo. To znamená, že tam byla nějaká disharmonie komunikace. Ale obávám se, že mnozí si tak trochu připadali jako šerifové v nějakých městech, kde policii chtěli mít. S takovými jsem se taky setkal. Dneska to ale vrátit, ten revers, nebude asi tak jednoduché. To, co jsem řekl doposud, je možná trochu navíc, jen abych dokreslil, jak se na tuto problematiku dívám. Jinak to samozřejmě nestojí málo peněz, průměrně je to tak, že obecní policie a městské mají jednoho strážníka na tisíc lidí. Zhruba tak to odpovídá. Když vezmete, co se vším školením stojí tento strážník, jednoduše si dojdete k číslu, kolik to peněz je.

To, že tu práci potřebujeme, kterou oni dělají, o tom já vůbec nepochybuji, to bych je určitě ve městě, kde jsem byl, na Vsetíně, tam bych je zrušil, kdybych si myslel, že dělají špatnou práci, ale pořád si myslím, že to měla dělat jedna, a to státní policie. To je tato věc.

K té materii, která tady je, já určitě rád podpořím jakýkoli návrh, který zvedne ty roky, a stejně tak to, co říká kolega Canov, myslím si, že ty zkoušky jsou tak náročné i psychologické, posuzuji to jenom podle toho, kolik je průmyslováků, kteří splní to vzdělání a odejde do toho kursu, který je někde v Mělníku nebo někde tam, a kolik se nám jich vrátí, že ho neudělají. To znamená, že já si myslím, že to síto je psychologické, všechny ty fyzické testy a tak dále, že ten kurs zřejmě pro práci strážníka zcela postačí. Určitě by tam mohli být pouze lidé, kteří jsou vyučeni nebo mají tedy to střední vzdělání.

A co se týká 18 let, přece jenom, aby si získával 18letý mladík autoritu, není to tak jednoduché. Já si myslím, že to není zásadní. Takové lidi určitě může starosta ovlivnit nebo ten, kdo má na starosti obecní policii, to znamená jejich přijímání, brát. Ale já si myslím, že těch 21 let je ta minimální hranice, která by tam měla být. Navíc, když je tam požadavek zatím střední školy, tak v 18 letech máme málokoho, většinou máme ty 19leté, kdo střední školu má. Ale tím, že bychom tam dali tu vyšší hranici, to znamená 21 let, tak tím taky naznačujeme, jak se na autoritu a tedy na práci policie díváme.

Děkuji za pozornost.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…