Doubrava (S.cz): Návštěva ministra Dienstbiera nadělala v Janově víc škody než užitku

14.02.2016 15:40

Tento týden přijal premiér Bohuslav Sobotka na žádost ústeckého senátora Jaroslava Doubravy zástupce dvou největších bytových družstev v Ústeckém kraji – mosteckého Krušnohoru a ústecké Družby.

Doubrava (S.cz): Návštěva ministra Dienstbiera nadělala v Janově víc škody než užitku
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava ze sdružení Severočeši.cz

Senátor Doubrava důrazně upozornil premiéra Sobotku na rostoucí problémy s cikánskou komunitou v severočeských městech. Zvláště vyzvedl situaci na litvínovském sídlišti Janov. V této souvislosti také uvedl, že návštěva ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera v Janově v době po vzniku janovské a mostecké petice nadělala víc škody než užitku.

Senátor požádal o doplnění poznatků z praxe ředitele SBD Krušnohor Františka Rybu, ředitelku SBD Družba Ústí nad Labem Moniku Sobotkovou a zastupitelku Litvínova Hanu Žihlovou. Ti na konkrétních případech seznámili premiéra se situací a navrhli jako jediné možné řešení následovat postup starosty nizozemského Amsterdamu. Ten pro cikány, kteří nechtějí spolupracovat, vytvořil „vesnici pro lůzu“.

V rámci jednání s premiérem Sobotkou byly probrány i konkrétní případy zneužívání sociálních dávek.

Hostitel byl mj. požádán o pomoc při prosazování legislativních změn týkajících se dlužníků. Je nutno zastavit zneužívání dávek na bydlení vlastníky jednotek, kteří byty pronajímají za částku výrazně přesahující nájemné v místě obvyklém a sami potom společenství vlastníků neplatí vůbec nic. František Ryba zdůraznil, že Krušnohor provádí kontroly a takové případy oznamuje finančnímu úřadu a na policii podává trestní oznámení. Premiér sdělil, že to považuje za správný postup.

Hovořeno bylo také o insolvencích. Jejich důsledky dopadají na poctivé bydlící. Ti za sousedy s vyhlášeným osobním bankrotem zaplatí nejméně 70 procent jejich dluhů za bydlení. Bylo navrženo, aby součástí insolvencí nebyly platby za bydlení. Premiér byl také požádán o to, aby legislativní změny umožnily vyvlastnit vlastníka, jenž se dlouhodobě nestará o svůj byt a který je součástí vybydleného domu. Takový dům by potom mohl být zbourán za využití dotace státu.

Premiér oznámil, že vzniká materiál určený k projednání ve vládě. Jeho obsah vychází z jednání pořádaných v Mostě mezi Úřadem vlády ČR a SBD Krušnohor. Těchto jednání se účastní ředitel Agentury pro sociální začleňování Radek Jiránek a náměstkyně pro řízení Sekce pro lidská práva Úřadu vlády ČR Martina Štěpánková. Předmětem zájmu jednajících stran jsou všechny zásadní problémy negativně ovlivňující kvalitu bydlení (slušných) občanů.

Ředitel Krušnohoru zdůraznil také to, že bylo dobrým krokem odvolání bývalého ředitele Agentury a jeho nahrazení Radkem Jiránkem. Ten se v problematice plně orientuje, je iniciativní, přichází s konstruktivními návrhy na řešení problémů, je komunikativní.

Zdroj: SBD Krušnohor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

18:09 Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce platformových kurýrů