Senátor Doubrava: Nedělní rozhovor s prezidentem Zemanem byl hvězdnou chvílí

29.11.2015 19:12

Pokud na TV Prima v neděli o pošmourné jedenácté hodině dopolední hovořil prezident Miloš Zeman o nebezpečí islámské invaze, teroru, o opatrnosti premiéra Sobotky a hlouposti nebezpečných ministrů Dienstbiera a Pelikána, jeho slova byla moudrá.

Senátor Doubrava: Nedělní rozhovor s prezidentem Zemanem byl hvězdnou chvílí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Doubrava

Moudré je to, co nastavuje zrcadlo, abychom sami poznali to, co nám jiní chtějí vnutit. Prezident Zeman shrnul obavy panující mezi občany České republiky, ale i mezi mnoha miliony občanů EU.

Žádná konfrontace

V jeho slovech nebylo nic štvavého, pohrdavého. Pouze upozorňoval na svá varování vůči migrační a islámské militantní vlně, která se konkrétně naplňují. Hovořil o islámu jako o náboženském hnutí, které není s kulturou Evropy slučitelná, nepotkává se s evropskými hodnotami. Ukázal na signální lakmusový papírek práva a postavení žen v mohamedánských zemích. Pokud hovořil o premiéru Sobotkovi, jemně hovořil o tom, že někteří lidé neradi chodí do konfliktu. Důležité je, že řekl, že Sobotka patří k lidem, kteří nechodí rádi do konfliktu, protože by „to“ mohl prohrát. Narážel tím na primitivní politiku bezmocně post-naivní Merkelové a tragikomických šéfů EU. Zdůraznil, že někdy sobotkovská opatrnost může být i výhodou, ale ne v době příchodu bouře a nebezpečí před branami.

O škole v přírodě

Pokud řekl, že většina českých politiků se ještě neprobudila, bylo to jemné upozornění, že je na čase sdílet obavy veřejnosti. Z mého hlediska to také znamená, a je to mé zbožné přání, aby ministři v čele se Sobotkou provedli defenestraci Dienstbiera a Pelikána. Velmi symbolické a také sympatické bylo, že prezident ukončil svůj adventní rozhovor připomenutím slov hamburského politologa Petra Robejška, která uvádím v originálním robejškovském znění: „My Evropané nemáme nic lepšího na práci, než je sem pozvat na jakousi školu v přírodě, kde je naučíme žít v 21. století, a riskujeme přitom, že oni nám tu školu zapálí.“

Bombardování brontosaura

Velmi zajímavé bylo Zemanovo přirovnání islamistických šmejdů k brontosaurovi. Je třeba napadnout jeho mozek, těla si není třeba všímat. O tom hovořil i na půdě OSN. Bombardéry, drony, speciální komanda. K tomu ale nedořekl pro nedostatek času ještě jednu, velmi důležitou drobnost, kterou, jak osobně znám Zemana, velmi dobře chápe a považuje za samozřejmou: Bombardování vojenských cílů letectvem západních zemí je a bude přes všechno doplňkovou zbraní. NATO v Afghánistánu mělo absolutní leteckou převahu nad talibanem, ale dlouhodobě v podstatě zachraňovalo napadené afghánské a západní jednotky před tlakem talibánských povstalců. Čili po roce 2001 až 2003, kdy byly letouny NATO ofenzivní zbraní, potom letectvo pozemním vojskům v Afghánistánu stále více spíše krylo záda. V oblasti Iráku a Sýrie tento problém může vyřešit jenom obsazení území ovládaného islamistickými šmejdy vládními jednotkami Iráku, kurdskými jednotkami v Iráku a v Sýrii, Asadovou oficiální syrskou armádou. Protisadámovská opozice představuje jenom jinou variantu islamistického netolerantního hnutí. Islamističtí šmejdi – IS jsou jenom jejich konkurenti, ne ideoví oponenti. Porazit šílené islamisty mohou jenom místní obyvatelé, kteří tam jsou a stále budou doma.

Važme si českých zbraní

K tomu jako český senátor dodávám: Ačkoliv o tom prezident Zeman nehovořil, může brzy nastat doba, kdy se budeme muset vůči teroristům a migrantům bránit se zbraní v ruce. Pokud chceme navýšit vojenský rozpočet, je k tomu důležité:

a) při dodávkách zbraní a techniky maximálně preferovat české a česko-slovenské zbrojní a strojírenské firmy, a tím i zaměstnanost na našem území,

b) uzavřít hranice migrantům,

c) zákonem preferovat, aby délesloužící vojáci české armády měli přednostní právo po odchodu do civilu, do záložních jednotek, na získání zaměstnání ve státní správě.

Jaroslav Doubrava

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.