Senátor Doubrava: Nová vláda snad ušetří vysokoškoláky pekla zadlužení

31.01.2014 19:12

Něco jiného se slibuje, jiné se páchá. Pokud ale skutečně vláda nedovolí, aby si ve veřejných vysokých školách museli studenti připlácet na výuku, bude to rozumný počin.

Senátor Doubrava: Nová vláda snad ušetří vysokoškoláky pekla zadlužení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava

Pokud někdo bude vzdychat, že se tím omezí zdroje vysokých škol, ať to jde říci vysokoškolákům za velkou louži. V posledních letech v USA roste počet bankrotů mladých kvůli federálním studentským půjčkám. Je to důsledek rostoucího školného. Dokazuje to, že školné není řešením. Podobně jako není řešením, aby řídili vysoké školy manažeři. Mezi slovem manažer a hochštapler není mnohdy velký rozdíl. Vysoká škola, podobně jako osobní železniční doprava, nikdy nebude, či spíše, nesmí být, zisková.

Obojí je službou. Vysoká škola musí udržovat vzdělanost národa, není to výkrmna vepřů, aby se rentovala, podobně jako soukromé vysoké školy, kde se platí za všechno, kromě vzduchu v posluchárně. Za vědou a výukou byli již od starověku mecenáši. Když vložíte do další generace vědomostní potenciál, část z nich bude žít běžný život v běžných zaměstnáních, část bude dál posunovat hranice vědy, poznání, a tím nepřímo míru slušnosti. Protože vzdělání omezuje destruktivní sílu pověr a nevědomosti

Možná to může znít bláznivě, ale rozpočet na školství by měl být považován za nejdůležitější super kapitolu i v rozpočtu ministerstva obrany.

Jaroslav Doubrava, senátor PČR

reklama

autor: Jaroslav Doubrava

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

10:04 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

V sobotu 13. dubna 2024 proběhla v Praze již XI. celostátní konference hnutí SPD, na které si její d…