Senátor Doubrava: Oslabení koruny je útokem na bezbranné – občany

12.11.2013 19:10

Česká národní banka (ČNB) se po jedenácti letech rozhodla k dalšímu umělému znehodnocení naší národní měny.

Senátor Doubrava: Oslabení koruny je útokem na bezbranné – občany
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava ze sdružení Severočeši.cz

Prohlášení některých politiků, že ČNB tím, že oslabí kurz koruny, podpoří exportéry, je laciné a hloupé. Pokud ČNB zacílila kurz vůči euru na 27 Kč, nejedná se o podporu exportu, ale zvyšuje inflaci a zvyšuje ceny. To se promítne do všech výrobků i služeb. Vývozcům se zdraží vstupy, takže výsledek opatření bude nulový.

Malým exportérům toto opatření moc nepomůže, velké firmy mají kursové změny dlouhodobě zajištěné. Vydělat na tom mohou jenom bankovní upíři a spekulanti.

Četl jsem komentář, se kterým souhlasím: Nadnárodní firmy ČNB vlastně motivuje, aby zisk nevytvářeli pomocí slabé koruny v ČR, ale v místech silnějšího eura, tedy v mateřských firmách. Zisk se přesune do ciziny.

Bohužel, vše co dovážíme, zdraží, tedy včetně pohonných hmot. Mizerná zemědělská politika vlád z nás za posledních dvacet let udělala potravinově nesoběstačnou zemi. Čili zdraží se i potraviny. Prostě zdraží všechno. Tím pádem se sníží schopnost lidí nakupovat. Budeme nakupovat dráž a méně. Taková politika ČNB je hloupá, nekoncepční. Stejně hloupé je prohlášení, že tímto opatřením chce ČNB donutit občany, aby více utráceli. Toto je přímo výsměch těm, kteří mnohdy nevědí jak s tou trochou peněz, které mají k dispozici, vyjít. Výsměch těch, kteří tyto problémy nemají.

Jen se obávám něčeho jiného. Není rozhodnutí ČNB přípravou na prodej některé z lukrativních položek, které „ naší“ republice ještě patří? Nedivil bych se tomu.

Jaroslav Doubrava

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Doubrava

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …