Senátor Doubrava: Proč by měl být soudce Veselý předsedou krajského soudu? Nechápu to

06.06.2014 10:06

Dušemi soudců na severu Čech cloumá obava ze zjištění, že jakási výběrová komise vybrala jako nejvhodnějšího kandidáta na předsedu ústeckého krajského soudu dosavadního předsedu Okresního soudu v Mělníku Jana Veselého.

Senátor Doubrava: Proč by měl být soudce Veselý předsedou krajského soudu? Nechápu to
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava ze sdružení Severočeši.cz

Anketa

Pro komunální volby v Praze se formují nová hnutí. O jakém jste doposud slyšeli?

7%
hlasovalo: 2309 lidí
Napsali proti tomu i petici, že výběr Veselého je nestandardní. Když jsem se začal zajímat o soudce Veselého, zjistil jsem, že pokud o něm někdo hovoří, nehovoří o něm nikdy v pozitivním slova smyslu.

Nepříjemné signály

Od soudců pod slibem anonymity jsem se dozvěděl:

Na mělnickém soudu není dlouhodobě jmenován místopředseda civilního ani trestního úseku. Po opakovaných problémech se soudci trestního úseku byla dočasně pověřena místopředsedkyně trestního úseku, ale víceméně jen papírově. O situaci u mělnického soudu svědčí i to, že u tohoto soudu nebyla soudcovská rada, jak požaduje zákon. Předseda soudu měl vyvíjet velký tlak na to, aby soudcovská rada nevznikla. Řada lidí po se osobní zkušenosti radši kontaktu s Veselým vyhýbala. Samozřejmě mi to nikdo neřekne oficiálně, protože, světe div se, soudci se bojí hovořit.

Dozvěděl jsem se též, že se Veselý snaží vykazovat pokud možno co nejlepší výsledky v počtu skončených soudních případů. Kvůli tomu měl i zasahovat do nezávisti jednotlivých soudců. Hlavním zájmem je co nejrychlejší vyřízení věci bez ohledu na zákonná ustanovení. Veselý prý také neřešil nezákonné přidělování spisů jednotlivým soudcům, neboť zásada zákonného soudce jej nezajímala.

Obávám se, že Veselý je někoho politický kůň. Nechci na nikoho ukazovat, ale jiné vysvětlení nemám. Nevím, proč se nikdo nepozastavil nad tím, že kvůli jeho chování odešlo z mělnického soudu asi šest soudců, čekatelů a asistentů. Oficiální důvod přeřazení byl samozřejmě jiný.

Otázka pro prezidenta

Kdo bude mít odvahu říci, že atmosféra na okresním osudu v Mělníku je atmosférou strachu? Mezi soudci se hovoří o tom, že nejsilnější adeptka na vedení ústeckého krajského soudu, soudkyně Hendrychová, dostala od Marvanové osobně jako hodnocení nulu bodů a proto vyhrál Veselý. Pokud to tak je, nejde přímo o sabotáž výběrového řízení?.

To jsou otázky, kvůli kterým chci v nejbližších dnech oslovit prezidenta republiky. Pokud Marvanová v televizi uvedla, že odešla z ministerstva výměnou za to, že budou jmenováni její kandidáti, není to politické kupčení?

Jaroslav Doubrava, senátor PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Doubrava

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice