Senátor Dryml: Pointou celé hádky nebyl rasistický záměr, ale rozčílení kvůli nedbalosti

03.06.2014 9:30

Rozhovor se senátorem MUDr. Vladimírem Drymlem k incidentu ve vrchlabské nemocnici, na základě kterého byl pan senátor obviněn z rasového útoku.

Senátor Dryml: Pointou celé hádky nebyl rasistický záměr, ale rozčílení kvůli nedbalosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Vladimír dryml

1. Přičítáte incident s jemenským lékařem na vrub obyčejné řekněme oboustranné vznětlivosti nebo hrála roli i rozdílnost etnik? Lékaře královéhradecké letecké záchranky jste měl napadnout slovy: Běžte odkud jste přišel, pokud nechcete dodržovat zákony.

Celý incident rozhodně nebyl založený na rozdílnosti etnik, ani neměl rasistický podtext. Konflikt vznikl kvůli tomu, že nám bez předchozího ohlášení přistála helikoptéra na zahradě nemocnice, což mohlo mít smrtící následky pro zahradníka, který na sekačce v té době sekal trávu, mohlo dojít k nehodě helikoptéry, kdyby přistála na sekačce, personál nebyl připraven k příjmu pacienta, a po celém areálu poletovala čerstvě posekaná tráva do všech otevřených oken – k pacientům i na lékařské pokoje. V té chvíli jsem opravdu neměl čas řešit národnost lékaře, ale reagoval jsem jako člověk odpovědný za nemocnici, kde došlo k naprosto nezodpovědnému chování ze strany posádky.

2. Sedmičlenný mandátní a imunitní výbor Senátu vás přesto potrestal dvacetitisícovou pokutou, proti čemuž jste se odvolal. Co si o tom myslíte?

Myslím si, že stížnost na mé chování byla naprosto přehnaná, protože pointou celé hádky nebyl rasistický záměr, ale rozčílení kvůli nedbalosti. Kdyby mi na střeše přistál americký, slovenský nebo francouzský lékař, moje reakce by byla úplně stejná. Mandátní a imunitní výbor Senátu je vedený stranou ČSSD, proti které jsem v Královéhradeckém kraji dlouhodobě v opozici, takže se odvolávám především proto, aby stížnost posoudil někdo nestranný. Není přece možné, aby o mé nevině rozhodovali lidé, kterým se hodí mě pokutovat. Jinak si celkově myslím, že celá tato záležitost zbytečně nafouknutá, a měl by jí řešit maximálně dispečink, který řídí záchranné lety.

3. Senát nyní rozhodne, v podstatě o tom, zda jste nebo nejste rasista. Hodláte za této situace letos opět kandovat do Senátu?

Kandidaturu ještě stále zvažuji, ovšem tento incident nemá na rozhodování nejmenší vliv. Nejsem žádný rasista, ale ředitel nemocnice, který musí řešit důsledky, které by nastaly, kdyby na základě neohlášené helikoptéry byl někdo zraněn. Pokud tato situace bude veřejně prezentována jako rasismus, voliči se sami rozhodnou. Pro mne je mnohem důležitější, aby se ve zdravotnickém zařízení dodržovaly zásady bezpečného chování, a rád bych viděl, jak by se v tomto případě chovali moji kolegové ze Senátu.

4. Váš postoj k posádce vrtulníku, která měla přistát na helioportu vrchlabské nemocnice bez řádného ohlášení a málem poranit jednoho člena personálu vzbudil vzdor nařčení z rasismu u řady lidí sympatie. Myslíte, že vám to může pomoci ve vaší další možné politické kariéře?

V žádném případě nestojím o kariéru založenou na tom, že se otevřeně bráním proti nařčení z rasismu. Samozřejmě že u lidí to vzbuzuje sympatie, protože uložením pokuty ukázal výbor Senátu řadovým občanům, že i konstatování faktu, že dotyčný lékař nebyl české národnosti, je kvalifikováno představiteli Senátu ČR jako rasově motivovaný útok, což dost hraničí se svobodou slova. Pozitivní diskriminace vyvolává v České republice mnoho zbytečných konfliktů a dlouhodobě podněcuje nenávist ve společnosti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vladimír Dryml

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…