Senátor Goláň: Všichni víme, jakým způsobem fungovaly zmatky kolem očkování

24.02.2021 20:09

Projev na 6. schůzi Senátu 24. února 2021 k návrhu zákona o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění COVID-19 a o změně některých souvisejících zákonů

Senátor Goláň: Všichni víme, jakým způsobem fungovaly zmatky kolem očkování
Foto: golan.cz
Popisek: Tomáš Goláň

Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové.

Kolega Canov nás vždycky předběhne písemnou přihláškou a je těžké po něm hovořit o čemkoliv. Myslím, že tady toho řekl hodně, takže já se teď omezím na jednu jedinou otázku. Pan ministr, když představoval tento návrh, tak nám řekl, že pandemický zákon potřebujeme k tomu, abychom lépe zvládali tuto situaci. Následně nám řekl, že pandemický zákon je něco mezi krizovým zákonem a zákonem o ochraně veřejného zdraví. Takže asi zákon nižší síly. Já bych prosil pana ministra, jak zákon nižší síly nám pomůže lépe zvládnout zhoršující se pandemickou situaci, když ji nezvládli vůbec ani v rámci zákona s vyšší silou.

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

57%
2%
hlasovalo: 25406 lidí

Čísla se zhoršují, dlouho vyhlášený nouzový stav k ničemu nevedl a světlo na konci tunelu se oddaluje už i těmi prohlášeními, které čteme. Asi si málokdo z politiků uvědomuje, jak ta situace je špatná. Je těžké hledat, čí je vina, proč se zhoršuje tato situace. A je lehké hledat viníka, proč se nezlepšuje tato situace. Protože ten, kdo měl v rukou ty nástroje, tak je asi nepoužíval správným způsobem. Silné nástroje neuměl používat a teď nám slibuje, že slabším nástrojem to všechno zachrání. Já si myslím, že by to všechno zachránila vláda, která by tady nebyla. Byla tady jiná. Protože když mi někdo řekne, že slabším zákonem zachrání to, co nedokázal zvládnout ani tím silnějším, tak k němu nemám důvěru.

Všichni víme, jakým způsobem fungovaly zmatky kolem očkování. Vyspělé země měly systémy připraveny a čekaly, až do těch systémů logicky dosadí případné vakcíny. Dneska slyšíme, jak se někdo vymlouvá na hejtmany, na Evropské unii. Pravdou je, že systém, do kterého by byla zaregistrována velká část obyvatelstva na očkování neexistuje. Pravdou je, že se čísla zhoršují. Pravdou je, že do 14 dnů se zhorší ještě mnohem více. A to je důvod, proč Senát funguje odpovědně a vytvořil minimalistickou variantu, abychom nenechali vládu s holýma rukama. Aby snad zamyslíce se nad tím, co se děje, třeba i ten pandemický zákon řádně použila. Samozřejmě bez těch chyb, které tady už jmenoval můj předřečník.

Pokud zdraví lidí má být na prvním místě, tak nemůžeme všechno rozvolnit, otevřít a nemůžeme lidem nalhávat, že nepotřebujeme jakákoliv opatření. Pokud nechceme, aby lidé umírali ve větší míře, tak něco přímo musíme. A já se přimlouvám za tu minimalistickou variantu, které jsem spolutvůrcem, aby opravila základní chyby. A obávám se, že byť vedeni dobrým úmyslem, velkou zodpovědností vůči tomuto národu dáme opět této vládě nějaký nástroj do rukou, že se nic nezmění. Jak by mohlo, když jim dáváme nástroj slabší.

Děkuji za pozornost.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…