Senátor Hajda: Jsou dva druhy zemědělců. Ti kteří produkují a ti, kteří by chtěli jen dotaci

11.10.2017 17:30

Projev na 10. schůzi Senátu 11. 10. 2017 k budoucnosti financí EU

Senátor Hajda: Jsou dva druhy zemědělců. Ti kteří produkují a ti, kteří by chtěli jen dotaci
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor za ČSSD Jan Hajda

Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře, vážené kolegyně a kolegové, já bych chtěl reagovat na proběhlou rozpravu, poněvadž VHZD se tímto dokumentem zabýval se vší vážností. Chtěl bych poukázat na dvě věci. Zaprvé hospodářská a měnová unie má stále nedostatky ve třech oblastech. Zaprvé prozatím není schopna dostatečně zvrátit sociální a hospodářské rozdíly, které vyplynuly z krize, a to jak mezi členskými státy eurozóny, tak i v rámci jednotlivých států. Tím chci říci, že ti nově přistoupivší k životní úrovni nepřibližují se tomu, jak my říkáme, k tomu jádru. A naopak, pokud by tu vznikla dvourychlostní Evropa, ty problémy se budou ještě prohlubovat a napětí v Evropě se bude zvyšovat. Zadruhé za tyto odstředivé síly platí politicky vysokou cenu. Pokud se nebudou řešit, budou nejspíše oslabovat podporu občanů pro euro a vést k odlišným pohledům na řešení problémů, nikoli ke konsensuální představě o budoucnosti. A zatřetí přestože je hospodářská a měnová unie silnější, nedokáže zatím zcela odolávat otřesům. To je první stanovisko předloženého materiálu hospodářského výboru.

A nyní k tomu, co tady bylo řečeno k problematice zemědělství. Chtěl bych říci, že jak to tady bylo řečeno, debata malí, střední a velcí je absolutně zavádějící. Jsou dva druhy zemědělců bez ohledu na to, jestli jsou velcí nebo malí. Ti, kteří produkují, vyrábějí, přispívají k výživě tohoto národa. A ti, kteří by jen chtěli dotaci. A tady se domnívám, že my musíme jednoznačně podporovat ty, kteří produkují na zemědělské půdě potraviny a kteří zaměstnávají lidi. V současném období v rámci přípravy společné zemědělské politiky a odpoledne všem vám zašlu rozbor stanoviska do vašich e-mailů, je, pokud se týká toho zastropování velkých, je to opět velice chytrý tah EU ve vztahu k ČR. Pokud jsme si doposud museli snížit stavy prasat a skotu na 50 %, znamenalo by to další rapidní zvýšení, protože ti velcí, kteří mají 80 % zvířat a mají 80 % zaměstnanců z celkového zemědělství, tak by v podstatě museli ustoupit od další produkce výroby mléka a výroby masa. Toto by mělo fatální dopady především na půdu v ČR. Pan senátor Čunek tady hovořil o tom žlutém, řekl bych, rozložení na polích, které dosahuje 10 % řepky, ale pokud by došlo k dalšímu snížení živočišné výroby, tak si položme otázku, co by ti zemědělci pěstovali, jak by postupovala eroze, jak by postupovalo znehodnocení zemědělské půdy a co bychom tady budoucím generacím zachovali? My musíme mít úplně jiný přístup. A doporučuji, abychom tomuto problému věnovali velkou pozornost, protože si přiznejme, v této fázi, ať je to otázka dvojí kvality potravin apod., jsme se stali odbytištěm přebytku některých států EU. A vážené kolegyně, kolegové, v tomto chceme pokračovat? Nebo chceme být rovnocennými partnery proti Německu? Na 1 ha zemědělské půdy vyrábí 10x více masa a mléka než naši zemědělci, zaměstnávají si lidi na vesnicích a u nás se vesnice vylidňují apod. Proto z tohoto pohledu usnesení tak, jak bylo formulováno výborem pro EU, nemohu podpořit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…