Senátor Václav Hampl: Náavrh na zařazení nového bodu – Stanovisko Senátu k projevu prezidenta republiky na Parlamentním shromáždění Rady Evropy dne 10. října 2017

11.10.2017 11:06

Projev na 10. schůzi Senátu 11. 10 2017 Návrh zařadit nový bod za bod č. 23, a sice proto, že je šance, že by se projednávání mohl zúčastnit i předseda vlády, kterého se to velmi zásadně týká. Pokud by bod 23 byl vyřazen, navrhoval bych tento bod na jeho místo.

Senátor Václav Hampl: Náavrh na zařazení nového bodu – Stanovisko Senátu k projevu prezidenta republiky na Parlamentním shromáždění Rady Evropy dne 10. října 2017
Foto: vaclav-hampl.cz
Popisek: Václav Hampl

Důvod je ten, že projev prezidenta republiky obsahoval, dovolím si říci, poměrně velmi problematické pasáže, byť ne příliš dlouhé, které se týkají mezinárodní situace na Ukrajině, o Rusku. A formulace, které použil, nebo myšlenky, které tam sdělil, jsou ve velmi příkrém rozporu se zahraniční politikou České republiky a jsou také v přímém rozporu se stanoviskem Senátu, tak jak ho vyjádřil svým usnesením zhruba před rokem, pokud si dobře pamatuji. A myslím si, že je zcela namístě, aby se Senát v této situaci vyjádřil.

Navrhuji to ještě z jednoho docela konkrétního důvodu. Delegace evropského výboru tohoto Senátu se včera vrátila z Ukrajiny. Navštívili jsme i východní část Ukrajiny blízko okupovaných území, jednali jsme s představiteli ukrajinské vlády i parlamentu. A to, jak se pozice České republiky v této věci stává zcela nečitelnou a velmi problematickou v mezinárodním kontextu, je něco, co si myslím, že nás opravdu nemůže nechat klidnými.

Dovolím si připravit stručné usnesení, tak abychom měli i možnost se v závěru k tomu vyjádřit. Pokud schválíte zařazení tohoto bodu, o což vás prosím, rozdám vám svůj návrh usnesení, tak abychom měli čas do odpoledne se na to podívat a případně tento návrh ještě upravit. Děkuji za pozornost.

prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

  • BPP
  • Tento profil není senátorem V. Hamplem aktivně používán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…