Senátor Hampl: Ukrajinci by se mohli ve velkých počtech usadit i u nás

19.12.2018 17:52

Projev na 4. schůzi Senátu 19. prosince 2018 k novele návratové směrnice a nařízení o Agentuře EU pro azyl a Evropské agentuře pro pohraniční a pobřežní stráž.

Senátor Hampl: Ukrajinci by se mohli ve velkých počtech usadit i u nás
Foto: vaclav-hampl.cz
Popisek: Václav Hampl

Děkuji za slovo. Já se samozřejmě také chci připojit k té žádosti, abyste podpořili stanovisko Evropského výboru. My jsme tu záležitost na něm diskutovali poměrně podrobně a já jednou z věcí, kterou jsme tam začali říkat, jsem chtěl tady vznést i vůči panu ministrovi. A to se týká bodu 5 v našem usnesení. My vlastně v Senátu tady dlouhodobě držíme tu základní premisu, že rozhodování o tom, kdo smí dlouhodobě nebo krátkodobě pobývat na území nějakého státu, je svrchovanou záležitostí toho státu. A to samozřejmě nemá cenu jakkoliv zpochybňovat.

Nicméně migrační krize uplynulých let nám trochu ukázala, že to zdůvodnění této teze, nebo tohoto principu, že totiž ten příslušný stát potom také nese odpovědnost za ty lidi, kteří takto přibudou na jeho území, tak v rámci schengenského prostoru tak úplně neplatí. Viděli jsme to, že Řeckem protékalo velké množství lidí, kteří v Řecku nezůstali, a fakticky jakousi odpovědnost za ně potom neslo řekněme třeba Německo a nebo Švédsko. V principu podobně to může být u nás. Pokud vývoj na Ukrajině půjde nějakým špatným směrem, můžou lidé z Ukrajiny ve velkých počtech přicházet třeba na Slovensko, projít nějakým řízením na Slovensku, ale ve finále, protože mají známé kamarády, znají to u nás, tak třeba by se ve velkých počtech usadili u nás. A Česká republika nad tím nebude mít jakoukoliv kontrolu.

prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

  • BPP
  • Tento profil není senátorem V. Hamplem aktivně používán.

Aniž bych si myslel, že je to teď na pořadu, pokud jde o toto usnesení, tak si myslím, že začít rozmýšlet nějaký princip v rámci Evropské unie, kde by o pobytech na území členského státu rozhodovala rozhodně ta národní autorita, o tom myslím vůbec není pochyb, ale kromě toho třeba také nějaké společné posouzení s tím principem, že ten přísnější by měl pravdu.

Chci toto přednést jako spíše moment k úvaze pro ministerstvo vnitra při nějakých dalších vyjednáváních o tomto materiálu. Není to z mé strany nějaký doupečený návrh, nějaká přesná konkrétní představa, jak by věci měly být formulovány apod., ale spíše jako princip k úvaze. Rovnou čestně přiznávám, že nemám nijak donastudované k tomu případné dopady takovéhoto nějakého postupu. Třeba z hlediska lidskoprávní agendy. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…