Senátor Hampl: Vidím zemi zanedbanou, suchem a kůrovcem oplývající

01.05.2020 21:16

Komentář na facebookovém profilu k suchu

Senátor Hampl: Vidím zemi zanedbanou, suchem a kůrovcem oplývající
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Hampl

Vidím zemi zanedbanou, suchem a kůrovcem oplývající

Nepřestává mě stále udivovat, jak vláda Andrej Babiš a v Senátu pak především ODS - Občanská demokratická strana zlehčují environmentální hrozby a bijí se v prvé řadě za velké energetické a průmyslové koncerny. Přestože tvrdí, že se snaží bojovat tu se suchem, tu s kůrovcem, fakticky je patrné, že ochrana klimatu a životní prostředí pro ně doopravdy prioritou není. Životní prostředí a kvalita života občanů jsou pro ně zjevně na druhé koleji, ne-li na třetí.

Varovná kontrolka přírody přitom bliká o sto šest. Je to trpký pohled na vyprahlou krajinu, která zažívá největší sucho za posledních 500 let. Lesy, kterými byla poseta krajina mizí pod nálety kůrovce. A díky řepce máme konečně moře. Vláda místo toho, aby se snažila přijmout skutečná opatření, nechává zamořovat vzduch odpadem z Chvaletic a Počerad a chce jít cestou suverénně nejdražší jaderné energie, která se bude ročně dotovat 10-15 mld. z peněz všech občanů ČEZka (o drápy si brousícím Rosatomu nemluvě).

Za současný stav životního prostředí v Česku můžou dozajista předrevoluční politici, kteří chtěli poručit větru, dešti. Ale mohou za něj také porevoluční politici. Téměř nikdo z těch v nejvyšších funkcích, snad až na pár výjimek v čele s Václavem Havlem, nebral starost o životní prostředí jako svou prioritu a podle toho se s přírodou nakládalo. Ale v současné situaci už si nemůžeme dovolit mrhat časem. To vidí také stále více obyvatel, z nichž už více jak polovina (a ještě větší podíl mladých lidí) považuje klimatickou krizi za hodně vážný problém!

Pro praktickou ukázku přístupu k ochraně životního prostředí nemusíme chodit daleko. V Senátu se nám na stůl dostala Zelená dohoda pro Evropu - komunikační dokument s cílem transformovat EU na spravedlivou a konkurenceschopnou ekonomiku, která bude do roku 2050 klimaticky neutrální. Dohodu (či spíše v lepším překladu Úděl) vnímám jako důležitou příležitost pro vývoj a využití nových efektivních technologií, ale také pro investice a ekonomický růst.

Vláda prostřednictvím agrobarona Babiše a superministra Havlíčka Zelenou dohodu zpochybňuje. Přitom je jasné, že klimatickou krizi nemůžeme řešit jen v situaci, kdy nám náhodou zbudou peníze. Už jen kdybychom situaci nechali ve stávající podobě, tak to v nepříliš vzdálené budoucnosti ponese astronomické náklady a nenávratné škody. Tím, že strčíme hlavu do písku a budeme dělat, že se nic neděje nebo, že se Česka změna klimatu až tolik netýká, problém nevyřešíme, jen jeho řešení odsouváme na bedra dalších generací. A nebo ani ne řešení, možná už to pak ani vyřešit nepůjde, jen trpění jeho důsledků. Proti nim (vím, že to zní lacině, ale fakt jsem o tom přesvědčen) je současná koronakrize lehkou rozcvičkou.

Současná opatření české vlády nejsou v žádném případě dostatečná. Místo efektivních opatření pořád slyšíme jen výmluvy, že něco nejde nebo že někdo znečišťuje ovzduší více než Evropa. Změnu klimatu a přijímaná opatření ale musíme vnímat nejen lokálně (např. sucho), ale globálně v podobě emisí z gigantických průmyslových zón, vypalování deštných pralesů, tání ledovců nebo rozšiřujících se pouští. EU je přitom jednou z platforem, která si může vynutit dodržování vysokých ekologických standardů nejen mezi svými členy, ale prostřednictvím diplomacie a nástrojů obchodní politiky také vůči zbytku světa.

Nezůstaňme, prosím, pozadu, abychom si to nemuseli v budoucnu vyčítat. Staňme se aktivními hráči ve zmírňování klimatické krize a jejích dopadů, v ochraně ovzduší, půdy, vody i lesů. Příroda i lidé si to zaslouží.  Inovace a nové ekonomické příležitosti budou bonusem.

prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

  • BPP
  • Tento profil není senátorem V. Hamplem aktivně používán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Fialova vláda chce z Česka ostrov pracujících starců uprostřed Evropy

23:07 Schillerová (ANO): Fialova vláda chce z Česka ostrov pracujících starců uprostřed Evropy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.