Senátor Horník: Někteří z nás se zachovali, a nechci to říct úplně natvrdo, jako takoví malí uličníci

06.01.2016 12:50

Projev na 17. schůzi Senátu dne 6. 1. 2016

Senátor Horník: Někteří z nás se zachovali, a nechci to říct úplně natvrdo, jako takoví malí uličníci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Horník

Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, kolegové, přeji vám všechno nejlepší do roku 2016. Hlavně, aby pro nás všechny byl rokem šťastným.

Mám návrh, abychom zařadili na dnešní plénum Senátu senátní tisk č. 52, který se týká petice vyzývající Senát Parlamentu České republiky k projednání podezření za akt velezrady prezidenta Zemana. Tento bod jsme projednávali na plénu Senátu 10. 12. Ve 20.07 hodin byl prapodivně ukončen. Pan předseda to sám komentoval – končíme možná neobvyklým způsobem...

Tento způsob byl skutečně neobvyklý. V sále předtím jsme měli 37 kolegyň a kolegů, a potom, když najednou mělo dojít k hlasování o doprovodných usneseních, tak 11 našich kolegyň a kolegů vytáhlo identifikační karty, předsedající, místopředseda Senátu Ivo Bárek najednou seděl, a nevěděl, co má přesně dělat, ale v podstatě jsme nemohli hlasovat.

A domnívám se, že takovéto jednání není na půdě Senátu zrovna úplně tím pravým ořechovým, protože pokud by to bylo v Poslanecké sněmovně, tak bych se už nedivil ničemu. Ale máme tady pamětníky asi v osobách pana předsedy Štěcha, pana místopředsedy Sobotky a kolegy Pavla Eyberta, a nevím, jestli jsem na někoho nezapomněl, kdo tady je od začátku Senátu. A tato záležitost se snad za celou dobu nestala. Představte si, že jsme hlasovali třeba návrh ministra Stropnického a vzpomeňte si, že jsme tam potřebovali, mám dojem, 37 hlasů; a dávali jsme tyto hlasy tady po baráku skutečně dohromady, tak abychom mohli vůbec tento bod tehdy důležitý odhlasovat. Bylo to ten samý den.

A najednou se někteří z nás zachovali – a nechci to říct úplně natvrdo – jako takoví malí uličníci. A přitom tento bod jsme mohli mít dávno za sebou. Co by se v podstatě stalo? Buďto by jedno nebo druhé doprovodné usnesení bylo odhlasováno nebo ne. Usnesení byla dvě, jedno měl připravené zpravodaj kolega Šesták, druhý byl návrh několika senátorů za ODS.

A domnívám se, že bychom měli to, co tehdy bylo ukončeno, dokončit. Ale jednací řád legislativně vlastně nezná způsob, jakým to udělat. Znamená to, že dávám návrh, abychom tento bod znovu zařadili a vedli ho jako klasický bod. Ani legislativci mi nebyli schopni poradit, jak to jde udělat. Nicméně asi Organizační výbor a samozřejmě naše legislativa by asi během pětiminutové přestávky byla schopna dát dohromady, jak se zachovat a jak případně přesně tento bod uchopit. Ale myslím si, že o tomto bychom měli hlasovat a tento bod bychom měli zařadit. Nemusel by být dlouhý, protože nepředpokládám, že by někdo k oné petici vystupoval, protože to už se stalo 10. prosince 2015, a v podstatě by šlo o to, aby se udělala doprovodná usnesení, ať dopadnou, jak dopadnou. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).