Senátor Horník: Svoboda se nemá protrpět, ale bránit. A hlavně ji žít

15.11.2019 22:49

Na konferenci „30 let svobody“ se téměř třicítka výrazných osobností ve Valdštejnském paláci podělila o své osobní příběhy z roku 1989 a úvahy o proměnách, které se od té doby v České republice odehrály ve společnosti, technologiích, gastronomii, médiích, bezpečnosti či architektuře.

Senátor Horník: Svoboda se nemá protrpět, ale bránit. A hlavně ji žít
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Jan Horník (STAN)

V úvodu konference 1. místopředseda Senátu Jiří Růžička zavzpomínal, jak se jako mladý učitel vydal za studenty na Albertov a jak euforii panující v průvodu vystřídal velký strach, když byl na Národní třídě sevřen kordony pohotovostních pluků. „Když byl Václav Havel v prosinci zvolen prezidentem, věřili jsme, že už bude jenom dobře. Po třiceti letech tušíme, že ne všechno se úplně skvěle povedlo, ale přesto je důvod k optimismu a oslavám. Žijeme v bezpečné, svobodné, demokratické zemi a svobodní lidé mohou dělat věci, o kterých se jim před třiceti lety ani nesnilo,“ uvedl Růžička.

Navázal na něj místopředseda Jan Horník se svým mottem: „Svoboda se nesmí protrpět. V tomto okamžiku možná trochu trpíme, proto svobodu musíme bránit a zejména ji žít.“

Mezi řečníky následně vystoupili první předseda českého Senátu a signatář Charty 77 Petr Pithart, autor loga Občanského fóra Pavel Šťastný, předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář, architekt Adam Gebrian, šéfkuchař Emanuele Ridi,  ředitelka Googlu pro východní Evropu Taťána Le Moigne, generální ředitel České televize Petr Dvořák či generál Petr Pavel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.