Senátor Jeništa: Mně přišlo pět nebo šest kontrol na jednu akci. Všechny dělaly jedno a totéž

26.05.2016 17:52

Projev na 24. schůzi Senátu 26. května 2016 k Návrhu ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky:

Senátor Jeništa: Mně přišlo pět nebo šest kontrol na jednu akci. Všechny dělaly jedno a totéž
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Luděk Jeništa

Slyšeli jsme tady spoustu názorů. Paní senátorka Seitlová řekl, že bychom se jako senátoři měli povýšit do obecné roviny tohoto zákona. Ale já tvrdím, zaplaťpánbůh, že tady je spousta starostů, kteří dnes a denně zažívají to, co se na těch úřadech děje. Tady, prosím vás, není jeden jediný starosta, který by se bránil nějakým kontrolám. My žijeme v době – a včera s paní ministryní Šlechtovou jsme tady o tom dlouze debatovali, že existují duplicitní, multiplicitní kontroly na akce, na projekty, na různé oblasti.

Já jsem tady včera vyprávěl, jak mi přišlo pět nebo šest kontrol na jednu akci a dělali jedno a totéž. My žijeme v době, kde je přehršle zbytečných kontrol. A v té době chceme kontroly násobit. My jsme v situaci, kdy jsme vyseli záhon, vzešly rostlinky a my teď potřebujeme ten záhon protřídit, vytrhat. Ale my do něj sypeme další semínka.

Nikdo se tady ze starostů nebrání kontrolám, ale, prosím vás, musí to mít koncepci. A tohle koncepci nemá. To je jenom zase znásobování toho, že mi osmkrát za rok kontrola, která už je zbytečná, pracovně paralyzuje jeden z odborů úřadu. Já opravdu nemám nic proti kontrole, ano, veřejné prostředky se musí kontrolovat, ale, prosím vás, ty postupy musí mít koncepci. A tohle opravdu koncepci nemá. Bohužel, jedině z tohohle důvodu pro to nemohu zvednout ruku. Jinak proti NKÚ nemám vůbec nic. Dokonce bych řekl, že ten úřad má velkou autoritu v naší zemi, pracuje dobře, spolehlivě, ale celková koncepčnost těchto postupů a zákonů tady prostě chybí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…