Senátor Kos: Senát skvěle plní svou funkci

09.05.2019 22:44

Poslední jednání Senátu (2. a 3. května) ukázalo, že Senát naprosto dokonale plní jednu ze svých rolí, opravovat zákony přicházející z Poslanecké sněmovny.

Senátor Kos: Senát skvěle plní svou funkci
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Senátor ve volebním obvodě č. 19 - Praha 11 Ing. Ladislav Kos (Hnutí pro Prahu 11)

Na toto jednání Senátu doputovalo mnoho zákonů, které nevznikly a nebyly schváleny koalicí ANO, ČSSD, KSČM proto, aby upravily právní prostředí ČR, ale proto, aby naplnily ambice jednotlivců či některé ze stran koalice.

Ze třinácti projednávaných zákonů jich Senát pět zamítl a sedm jich vrátil s pozměňovacími návrhy zpět Poslanecké sněmovně. Pozměňovací návrhy byly přitom povětšinou zásadního významu, v několika případech znamenaly návrh na zrušení celého zákona.

Jako naprosto netransparentní a politicky ovlivnitelný byl senátory vyhodnocen zákon o podpoře sportu, který zakládá Národní sportovní agenturu. Ta by měla nahradit funkci MŠMT a mimo jiné rozhodovat i o rozdělování osmi mld. Kč na sportovní účely. Snad nejlépe postoj senátorů vystihuje výrok kolegy Vystrčila: „To není zákon na podporu sportu, ale atentát na sport.”. Návrh zákona byl zamítnut.

Podobně dopadl i návrh zákona, kterým se měl změnit zákon o obcích. Změna by spočívala v tom, že při souběhu funkcí poslance nebo senátora s funkcí primátora, starosty nebo radního by za druhou funkci bral funkcionář pouze 0,4 násobek platu. V debatě zazněly nezodpovězené otázky, proč zrovna 0,4 násobek, proč se omezení netýká neuvolněných radních, proč se netýká ředitelů státem, krajem nebo obcí zřízených organizací. Návrh byl vyhodnocen Senátem jako vytvořené alibi pro souběh funkcí tvůrkyně a předkladatelky návrhu, hejtmanky a poslankyně Vildumetzové (ANO).

S pozměňovacími návrhy, které jsou ovšem zásadního významu, se do Sněmovny vrací zákony o prodejní době a dani z nabytí nemovitostí. První z nich měl povolit velkoobchodům provoz o všech svátcích, pozměňovací návrh však ruší omezení prodeje o všech svátcích pro všechny provozovny. Druhý měl osvobodit od daně první nákup bytových jednotek v rodinných domech, pozměňovací návrh ruší daň z nabytí nemovitostí jako takovou, a tak zlevňuje o tuto daň ve výši 4 % nákup všech nemovitostí.

Rozhodující slovo teď bude mít Poslanecká sněmovna. Bude zajímavé, jestli racionální návrhy Senátu smete ze stolu a prosadí své původní, politicky motivovaná znění nebo zda si i poslanci uvědomí, že byli zvoleni občany a mají pracovat v jejich prospěch a nikoli ve prospěch svých straníků a stranických sekretariátů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.