Senátor Kubera: Děkuji panu senátoru Martínkovi, že mě poučil, jaké mám mít názory...

16.03.2016 15:55

Projev na 20. schůzi Senátu dne 16. 3. 2016

Senátor Kubera: Děkuji panu senátoru Martínkovi, že mě poučil, jaké mám mít názory...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Děkuji vaším prostřednictvím, pane předsedající, panu senátoru Martínkovi, že mě poučil, jaké mám mít názory. Ale má to marné, já budu mít vždycky takové názory, jaké budu chtít a vůbec se ho na to nebudu ptát. Já se také někdy bavím na tiskových konferencích různých stran a různých organizací, ale nedovolil bych si celkem jejich stanoviska zpochybňovat.

Když jsme u extravagantnosti a strachu, řeknu vám, z čeho mám strach. Vůbec ne z tohoto zákona, ten je naprosto marginální. Vás možná ještě nenapadlo, že je zcela z různé a zvrácené, že se vydávají dluhopisy se záporným výnosem, že hrozí záporné úroky u bank a že začnou u velkých podniků a skončí u malých střadatelů, že stát nám nařizuje mít své peníze u bank, a když je do banky dáte, můžete se dočkat toho, že dostanete od banky dopis, že máte limit tisíc korun na týden v bankomatu, u přepážky se nevydává, a vaše peníze budou použity v Turecku na řešení imigrantské krize. Toho se bojím.

A pokud jde o tento zákon, tam se také bojím. Bojím se toho, že celá anabáze půjde přes internet. Vy opravdu věříte tomu, že následující teroristické útoky nepůjdou přes internet? Vy ještě nemáte zalepené kamery na svých noteboocích? Ke mně přišel "ajťák" a měl leukoplast na kameře. A já jako naivka říkám: Co to máš? – A to ty nevíš, to ty nevíš, že oni si mohou spustit kameru a sledovat tě kdekoliv? Vy nevíte, že u moderní televize, když spustíte hlasové ovládání, už nejde vypnout. Vy jste si ještě nevšimli, co se děje na internetu, kde když nejste "ajťák" a neumíte se přihlásit anonymně, tak jakoukoliv informaci, kterou tam dáte, okamžitě dostáváte dlouhé týdny nabídky, zda už máte to či ono, na co jste se jenom podívali? Já jsem se jenom podíval na volvo, aniž bych ho chtěl koupit, jenom mě to zajímalo, zajímá mě motorismus. A teď pořád mi tam skáče, jestli už volvo mám. Já ho nemám, ani ho mít nebudu.

Ale abych se vrátil k zákonu.

Mimochodem, kdybychom namontovali kamery do každé hospody, bude to celkem jednoduché, uvidíme, kdo si bere účtenku, uvidíme, jestli každý dělá, technologie se bude vyvíjet. A nepochybuji o tom, že po tomto zákonu bude následovat zákon o evidenci nákupů, vaším prostřednictvím pane předsedající, k panu kolegovi Martínkovi. To je velmi snadné a my ho budeme nutně potřebovat. Asociace středoškoláků napsala vládě, že nechce, aby vláda určovala, jaké tyčinky se budou prodávat v bufetech ve středních školách. A co vláda dělá? Za chvíli tady budete mít zákon našeho jiného kolegy o tom, kdy máme chodit nakupovat, bude rozšířen o další a další svátky a dny, což tady kolega přiznal, že to je salámová metoda, že tam hodí jenom pár svátků, my začneme řvát, proč tam není 17. listopad a 1. máj, tak tam dohodíme a přihodíme k tomu neděle. Jenom už neřeší, že malí podnikatelé, co jsou ve velkých prodejnách, budou muset mít zavřeno také, a že hlavně platí nájem ne za celý měsíc, takže když budu mít čtyři neděle zavřeno, nevydělají ani na nájem. Oni už teď asi 25 dní platí nájem a pět dní dělají na sebe. To mě zajímá.

Pokud jde o předložený zákon, zaujalo mě, co se objevilo v ústavně-právním výboru, že nebudou platit jenom podnikatelé, ale například lékaři, kteří berou hotovostní platby. Dokonce i organizace sociálního zabezpečení, které berou nějaké platby, to zaznělo poprvé, předtím jsem o tom nevěděl, koho všeho se to bude týkat. Až se to ti lidé dozví, když lékaři nechtěli ani elektronické recepty a teď si budou muset pořídit elektronické pokladny a hlásit tržby, to bude velmi zábavné. Ale tam pan ministr se ukáže a řekne, tak dobře, dáme výjimku, lékařům, to je silné lobby, to tedy nedáme a těmhle to také nedáme a před volbami to nedáme těmhle, tak jako sociální demokracie před volbami zvýší důchody, protože si vymohla, že bude vláda určovat, jaké budou, takže když budou volby, tak šup tam s tím, teď je zvýšíme, abychom byli hezcí. Paní ministryně školství už má 18 miliard, pane ministře, ona už to hlásila, že z vás dostane 18 miliard pro učitele na příští rok. Já, jak vás znám, tak je z vás nedostane, protože na chudý lid musí být přísnost, to je mi jasné. Ona dostane pět miliard a bude se vytahovat. Ale učitelé uvěří na chvíli tomu, že příští rok budou mít 18 miliard, ale žádné mít nebudou. To je totiž jako dálnice D8, určitě bude dostavěná na jaře po volbách, ale celou dobu se bude mluvit o tom, že už po ní budeme při volbách jezdit, a my jezdit po ní při volbách nebudeme.

Spíše se obávám, že současný stav legislativy, a to vám potvrdí každý, je v naprosto dezolátním stavu. Zákony se napíší jenom účelově, nikdo se nezabývá souvztažností k jiným zákonům. Bohužel, legislativa je velmi provázaná. A hlavně, pořád toho přibývá – "pap, map, mas, pup". Budu o tom mluvit, až tady budeme mít novelu zákona o obcích. Já podobně jako pan kolega Martínek jsem čtvrt století na radnici a žiji tam s těmi zákony, které bohužel tady odmávnete a mně za týden přijdou na poradu a teď tam na mě úředníci koukají a říkají, co s tímhle budeme, pane primátore, dělat? A já jim na to odpovím moji oblíbenou pozitivní větou: Po válce bude líp. Děláme z toho prostě absolutní guláš.

Bez tohoto zákona bychom také žili, a bez dalších, které máme teď na programu, skoro polovinu bychom jich mohli zamítnout, že bez nich budeme žít úplně stejně, jako jsme žili včera. Vy opravdu, pane ministře, věříte tomu, že český podnikatel si nenajde způsob, jak bude tento zákon obcházet? My jsme v tom možná světová elita. Světová elita. Všimněte si, kolik už se utratilo za školení o zákoně o veřejných zakázkách, který ještě není ve Sbírce zákonů. Jak ho můžou školit, za dva a půl tisíce školíme úředníky, většinou zaměstnance různých ministerstev, kteří si tím samozřejmě přivydělávají. Školí o zákoně, který ještě neplatí. Oni ani nevědí, jak dopadne, co v něm bude a už školí.

Nemám nic proti tomu, aby se daně platily. Platily by se, kdyby byly přiměřené, kdybychom nepracovali do poloviny roku na stát, protože stát to dělá chytře. On si daně vybere, pak z toho něco se zadře a něco rozdělí.

A na konec mám, pane ministře, opravdu vážnou otázku, kdy se konečně dostaneme k nějaké splátce státního dluhu, protože zadlužení mě velice znepokojuje. Pan předseda, jak už jsem zmínil, napsal moc hezký článek o tom, co uděláme s těmi chudáky, co dluží milion a žijí na dávkách, a co uděláme se státy, které žijí na dávkách a dluží tolik, že neexistuje žádný způsob jak dluhy splatit. Jestli má nějaký nápad, a myslím to opravdu v dobrém, a netýká se to ani vlády, ani České republiky, ale světa. Jaká je představa, že se tyto dluhy nějakým způsobem spláchnou. Já o jednom vím, ale nemohu ho říct, protože bych byl okamžitě označen za válečného štváče. Ale říkám vám, že nikoliv uprchlická krize, ale tsunami další obrovské krize se valí, je někde v polovině Tichého oceánu a přijde a my všichni se tomu budeme divit. A já bych se tomu divit nechtěl, pane senátore Martínku, vaším prostřednictvím, pane předsedající. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…