Senátor Kubera: Premiér Morawiecki slíbil, že závadné polské potraviny jsou minulostí

15.05.2019 22:41

Předseda Senátu Jaroslav Kubera je na dvoudenní návštěvě Polska.

Senátor Kubera: Premiér Morawiecki slíbil, že závadné polské potraviny jsou minulostí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Kubera

V úterý navštívil Gdaňsk, kde jednal o možnostech četnějšího využívání jednoho z největších evropských přístavů. Ve středu delegace českého Senátu jednala s předsedou polského Senátu a Sejmu a také s premiérem. Na dvoudenní návštěvě Polska doprovázela Jaroslava Kuberu čtveřice senátorů: Petr Holeček, Petr Vícha, Martin Červíček a Ladislav Václavec – zastupující převážně volební obvody na hranicích ČR s Polskem.

Jaroslav Kubera směřoval svou druhou evropskou zahraniční cestu v roli předsedy Senátu k našemu severnímu sousedovi, v Polsku navštívil kromě Varšavy také přímořský Gdaňsk. S nejvyššími ústavními činiteli a zástupci regionů jednal mezi jinými o možnostech rozvoje cestovního ruchu. „Přál bych si, aby Poláci a další návštěvníci Česka neznali pouze Prahu, ale poznávali také další překrásná a pozoruhodná místa České republiky. Stejně tak i Polsko má co nabídnout, kromě tradičních turistických cílů má třeba malebnou přírodu u Baltského moře,“ uvedl Kubera po jednání se svým polským protějškem.

Tématem rozhovorů byly nadcházející volby do Evropského parlamentu a pozice zemí Visegradské skupiny v EU. Hovořili také o evropské legislativě a kvalitě potravin. Premiér Mateusz Morawiecki ujistil české spotřebitele, že Polsko tvrdě postihlo chybující dodavatele, potvrdil to i audit Evropské komise. „Jsem rád, že se Polsko postavilo čelem k problémům se závadným masem apod., dnes jsou potraviny z Polska zárukou kvality,“ uvedl Kubera. „Naše země mají skvělé diplomatické vztahy, ale zároveň je důležité pro nás politiky vědět, že si občané Česka a Polska vzájemně rozumějí a také v mnoha ohledech spolupracují,“ doplnil Kubera.

S polským premiérem hovořili o požadavcích na omezení pravomocí Evropské komise a naopak posílení národních parlamentů a vlád. Na tomto požadavku se shodují všechny země Visegradské skupiny.  V rámci svého předsednictví této skupině chystá Senát společné oslavy třicátého výročí Listopadu 1989. Do Prahy mají 17. listopadu přijet všichni parlamentní šéfové ze Slovenska, Polska a Maďarska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.