Senátor Kubera: Zákon o prodejní době je výtvor dobrotrusů

25.05.2016 22:40

Projev na 24. Schůzi Senátu dne 25. 5. 2016

Senátor Kubera: Zákon o prodejní době je výtvor dobrotrusů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Vážený pane místopředsedo, vážený pane předkladateli, já překvapivě, na rozdíl od mých kolegů, podpořím. Ale za jedné podmínky – že budeme důslední. Že doplníme ten výčet svátků, protože já vůbec nechápu, jak je možné, že tam není 1. máj. Svátek práce, a to bude otevřeno! Proč, pane navrhovateli? Snad aby si mohli pracující nakoupit? Nebo z jakého důvodu tam není 1. máj? Z jakého důvodu tam není další státní svátek, 17. listopad? Tam snad si nemohou nakoupit? Nebo už jsme skončili a bude tam Vítězný únor? A výročí Říjnové revoluce, to by také mohli mít zavřeno.

Já jenom připomenu, možná jste dostali dopis z hospodářské komory, kde konstatují, že i Maďarsko uznalo, že to je zhovadilost a tento zákon zrušilo. Ale pokud bychom byli důslední, já bych proti tomu nebyl. Pak ale nechápu, proč vám tolik jde o ty pokladní v supermarketech a pokladní v ostatních krámech. A prodavačky, ty nemají být právo být s rodinou ve svátek, ty musí prodávat. Proč Česká televize musí každý rok vysílat Mrazíka, kterého jsem ještě nikdy v životě neviděl, ale někdo musí strčit to cédéčko do stroje. A ten, kdo ho tam strká, by také byl rád doma s rodinou. Republika cestuje, vlaky jsou přeplněné, strojvůdci, průvodčí, řidiči autobusů, ty snad nemají právo být s rodinou o Vánocích?

Prostě je to přesně výtvor dobrotrusů, tady to bylo řečeno, dnes tam dáme jenom tyto svátky, zítra tam dáme ještě neděle, potom přidáme ještě další svátky... Ale já navrhuju jinou věc. Teď bylo mistrovství světa v hokeji, a já jsem opravdu častý návštěvník. Netrávím tam mládí, ale baví mě komunikovat s těmi pokladními, a mohu vám říct, že moje zkušenosti jsou úplně jiné. Já si u nich vždycky šplhnu, protože já s nimi hovořím tak dlouho, že za mnou se vytvoří několikahodinová fronta těch, kteří čekají s těmi nákupními košíky. A to je právě ten problém. Stěžovali si mi na to, že když bylo mistrovství světa v hokeji, tak oni neměli žádné tržby. Všichni koukali na hokej, a nikdo nechodil nakupovat do hobby marketů a do potravinářství, nakoupili si pivo do zásoby a seděli doma...

Čili je potřeba doplnit to plánování nakupování, aby jednou parkoviště nebylo přeplněné, aby jednou bylo málo naplněné, aby nám tržby kolísaly od nuly až po velké. Naplánovat to, už máme regulací dost. Budeme mít teď přehled o každém občanovi, kde se pohybuje, kam jde, proč tam jde. Tak už bychom mu to mohli, to by bylo jednoduché, nějaká databáze občanů: "Ty už jsi nakoupit byl, tak ty dneska nepůjdeš, ty půjdeš zítra..."

Prostě je to nesmysl. A je to stejný nesmysl, nevím, jestli všichni jste zaregistrovali, že naštěstí protikuřácký zákon neprošel Poslaneckou sněmovnou, k mému velkému nadšení, ale vůbec ne proto, že jsem kuřák. Ale to jsou všechno zákony, které nás ženou někam, že uregulujeme sami sebe. Tady všichni na tiskových konferencích mluví o tom, jaká je to či ono blbost, a pak o tom hlasují obráceně. Já tomu nerozumím.

Já na ty tiskovky chodím a slyším tam pana Radko Martínka, jak tam vykřikuje proti registru smluv, že je to absolutní zhovadilost! A pak se podívám na sjetinu, a ejhle, on hlasuje pro!!! Tak já tomu nerozumím. Takže já nebudu nic navrhovat, ale nikdo nikoho nenutí, aby chodil o nedělích do velkých marketů. Ona ta vaše nenávist k těm supermarketům je nekonečná. Mně je to úplně jedno, já chodím pokaždé do jiného. Nemám u nich karty, protože kde zastavím, tam jdu nakoupit. Já nemám čas chodit do jiných. Ale někdo to má jako hobby, oni tam pořádají závody pro děti a všechny možné aktivity. A vy byste nejradši ty lidi donutili, kam budou chodit, kdy tam budou chodit, kdy pojedou na kole, kdy pojedou autem... Dejte už lidem pokoj a nechte je žít!!!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.