Senátor Láska: Fakt se točí

12.04.2019 17:21

Komentář na facebookovém profilu k natáčení filmu na motivy knihy.

Senátor Láska: Fakt se točí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Václav Láska

Je to přes deset let, co jsem dělal paní spisovatelce Zdeně Frýbové “odborného” poradce. No, vlastně po mně pro svoji knížku chtěla vymyslet, jak zavraždit prezidenta, aby to bylo uvěřitelné a neobjasnitelné. Dodnes se mi vybavují chvíle, kdy mi v trošku rozjitřené době po mém odchodu od policie zazvonil telefon a na druhém konci se ozvalo halasné “Tak pane doktoré, už jste vymyslel, jak zamordujeme toho prezidentá.”

Byla to paní Frýbová, která mě dokopala k tomu, abych po své první knížce Jak se zavírají tuneláří, která byla spíš literaturou faktu, zkusil napsat román. Do té doby jsem si myslel, že tohle je činnost jen pro vyvolené. Copak já vím, jak se vůbec něco takového píše?

Ale zkusil jsem to. První třicet stránek. Přinesl jsem jí to ke konzultaci a čekal bouřlivý smích. Přečetla a řekla. “Dobrý. Zkrátit věty. A dělat odstavce. A víc přímé řeči. Padejte psát dál.” Byl jsem nadšený. Kousnul jsem se a za šest týdnů byla napsaná celá knížka. Paní Frýbová přečetla a řekla “Dobrý, akorát ty ženský postavy vám nejdou. Vy ženskejm moc nerozumíte, co? Ale dobrý, padejte hledat vydavatele.”

A tak jsem hledal. A našel. Vydal a čekal propadák. Přišly první dobré kritiky. A pak se začala knížka prodávat. K dnešku přes deset tisíc výtisků.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Super. Na nespisovatele. Policajta. Co chtít víc? A ono bude o kousek víc. Pan režisér Jiří Svoboda točí na motivy mé knížky film. Včera jsem se byl podívat na natáčení. Poprvé v životě. Úžasný zážitek.

Pár poznatků. Natáčení je trochu jako americký fotbal. Na hodinu přípravy připadne minuta čisté hry. Za jeden natáčecí den (12 hodin práce) se natočilo asi 6 minut filmu. A taky když zaparkujete své auto “na plac” a ono se dostane do záběru, tak už prostě pak neodjedete. Protože za čtyři hodiny se točí záběr ze stejného místa a to auto tam prostě musí bejt zase.

Jo a když se současně hraje fotbal Slávie versus Chelsea, tak je asistentka režiséra spokojená. Nemusí hledat herce po place, když je potřebuje. Všichni jsou namáčknutý u ipadu a koukaj.

Když jsem psal první záznamy o ohledání místa činu na Obvodním oddělení Police Rakovník, netušil jsem, kam to mé spisovatelování dojde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.