Senátor Láska: Saúdská Arábie je pro Evropu zemí velmi nebezpečnou

15.08.2018 16:20

Projev na 17. schůzi Senátu dne 15. 8. 2018 k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohody mezi Českou republikou a Královstvím Saúdské Arábie o leteckých dopravních službách

Senátor Láska: Saúdská Arábie je pro Evropu zemí velmi nebezpečnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Václav Láska

Vážený pane předsedo, pane ministře, kolegyně, kolegové. To, že znovu projednáváme tento tisk, vnímám tak, že jsou tu prostě důvody pro to, abychom případně revokovali nebo znovu posoudili své předchozí rozhodnutí. Já to zcela respektuji. Nicméně mi dovolte využít ten prostor, který tu v diskusi je dán, abych tedy diskutoval. To, co mi vadí na této smlouvě, je partnerská strana Saúdská Arábie a její, jak tu bylo rekapitulováno, totalitní, nedemokratický režim. Mohli byste namítnout, že takových totalitních států a zemí je po světě mraky. Tak proč zrovna Saúdská Arábie? Problém vidím v tom, že Saúdská Arábie jako jedna z těch totalitních zemí má chuť, sílu a kapacitu tyto své nedemokratické postoje, názory vyvážet do evropských zemí. Činila tak zejména v minulosti velmi intenzivně. Abych to zkrátil, kdo budete mít zájem, prosím, můžete se podívat na mé stránky, kde je zpracována velmi podrobná zpráva o tom, jak Saúdská Arábie financovala vysílání duchovních šířících tedy tu nejkonzervativnější, nebojím se říci, i nejnenávistnější formu islámu do evropských zemí, významnou měrou tak přispěla k radikalizaci nikoli současných uprchlíků, migrantů, s tím to vůbec nesouhlasí, ale k radikalizaci dětí uprchlíků, kteří do západoevropských zemí přišli a v pohodě tam žili a k radikalizaci došlo jejich dětí, které se tam leckdy i narodily.

To je prostě činnost, která je jednoznačně zdokumentovaná, která Evropu významným způsobem poškodila. Nikde a nikdy jsem neregistroval, že by se za to Saúdská Arábie nějakým způsobem omluvila nebo vyjádřila nějakou lítost. Naopak. Můžeme říci, že v západoevropských zemích už tento vliv není takový, protože se tyto země poučily a dávají si pozor, ale pokud se podíváte na Balkán a na balkánské země, tak tam se tento vzorec znova opakuje. Znovu jsou tam velmi radikální imámové, kteří tam šíří nenávist, vyměňují to za peníze, leckdy to schovávají za charitu, oni na jednu stranu postaví školu, na druhou stranu v té škole vychovávají děti místních muslimů k nenávisti. A zase, když si zdokumentujete zejména finanční toky, z kterých jsou tyto aktivity placeny, tak směřují do Saúdské Arábie.

Proto mi vadí tato země, nejenom proto, že je sama nedemokratická. Takových máme mraky.

Jak tu bylo kolegou naznačeno, o reformačních snahách, ano, já velmi držím palce, teď nevím hodnost toho korunního prince či koho, kdo se tam u to reformaci snaží, i podle našich odborníků na tu oblast je to snaha o reformu velmi vážně míněná. Nicméně, bude to mít velmi těžké. Saúdská Arábie je klanová společnost. Tam to není tak, že jeden byť král zavelí a všichni poslechnou. To bude velmi těžké na vyjednávání. Držím mu palce. Ale neznamená to, že když se tam o něco snaží, že se máme na Saúdskou Arábii už teď dívat jako na demokratickou zemi. Navíc, pokud budeme hodnotit konkrétní kroky, co se v Saúdské Arábii dělo nebo nedělo, tak se podívejte zejména do Jemenu. Je to velká humanitární katastrofa, jsou tam vražděni lidé, jsou tam vražděné děti. A zase, bez jakékoli byť jen omluvy, velmi jaksi arogantní přístup, který odnáší mraky lidí.

Když se diskutuje o Jemenu a vůbec o roli na Blízkém východě, Saúdské Arábie, tak velmi často padá jméno Íránu, že Saúdská Arábie nedělá nic jiného, než že reaguje na íránské kroky. Upřímně, všechno, co se z mého pohledu v té oblasti děje, tak je především mocenský spor mezi Íránem a Saúdskou Arábií. To vidím. Ale já mezi těmito dvěma zeměmi vidím jeden rozdíl. Obě dvě země jsou totalitní, s totalitní vládou, s teokracií, která je velmi vzdálena jakémukoli evropskému pojetí. Ale když se podíváte na občanskou společnost, tak ta íránská je daleko blíž evropskému naturelu než ta saúdskoarabská.

A to, že současný trend zejména amerického prezidenta je všechno vsadit na Saúdskou Arábii, stupňovat tlak a represe vůči Íránu, to z mého pohledu povede jenom vůči jedinému, že íránská společnost, která není taková jako její vláda, bude další dlouhá léta úpět pod nadvládou totalitního režimu. Teď se omlouvám, teď jsem trošku odbočil někam, kde nejsme. Ale chtěl jsem vysvětlit ten svůj postoj vůči Saúdské Arábii, že to gesto, které jsme vyslali, myslím si, že bylo zcela opodstatněné. Pokud teď z praktických důvodů změníme názor, tak ho změníme, ale já si setrvávám na tom, že Saúdská Arábie je pro Evropu a pro evropské země zemí velmi nebezpečnou.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…