Senátor Láska: V Praze jen jediný ruský diplomat

19.04.2021 17:35

Komentář na facebookovém profilu k redukci pracovníků ruské ambasády.

Senátor Láska: V Praze jen jediný ruský diplomat
Foto: Repro Facebook Milion chvilek pro demokracii
Popisek: Václav Láska (SEN 21) na Staroměstském náměstí

V Praze jen jediný ruský diplomat

Dnes jednal senátní výbor pro zahraničí, obranu a bezpečnost, jehož jsem členem o situaci spojené s kauzou Vrbětice. Na jednání byl přítomen i ředitel BIS, ředitel Policie a ředitel NCOZ. Jednání bylo v utajeném režimu, proto nemohu psát o tom, co nám pozvaní pánové řekli. Nicméně výbor poté přijal veřejné usnesení, v němž mimo jiné ocenil práci BIS, Policie a NCOZ. Snad to má určitou výpovědní hodnotu.

A co dál? Psal jsem tu status zpátky o tom, co udělat v reakci na to, až nám ruská strana vyhostí také 18 diplomatů, neboť to bude vzhledem k rozdílnosti velikosti naší ambasády v Moskvě a jejich v Praze výrazný nepoměr. Rusko šlo ale ještě dál. Vyhostilo hned 20 pracovníků české ambasády v Moskvě. A zatímco my ruským diplomatům dali na opuštění naší země dva dny, Rusové našim na opuštění Ruska jediný den.

Ve výboru jsme se shodli na tom, že Rusko tímto krokem eskaluje napětí. Jinými slovy Rusové nám tu vyhazují muničáky do vzduchu, a ještě se vztekají, když na to reagujeme.

Proto se náš výbor shodl i na tom, že dalším krokem české vlády by mělo být omezení osazenstva ruské ambasády v Praze na jediného diplomata. O této výzvě vládě bude pravděpodobně ve středu jednat plénum Senátu.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.