Senátor Malý: Asimilace, diskriminace, multikultura. Jsou na obzoru červánky naší migrační politiky?

23.07.2015 17:10

Projev na 10. schůzi Senátu dne 23. 7. 2015 k tématu migrace:

Senátor Malý: Asimilace, diskriminace, multikultura. Jsou na obzoru červánky naší migrační politiky?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Malý

 Délka této diskuse svědčí o tom, že se skutečně věnujeme vážným problémům, nikoliv minoritním, a pokusím se mít krátký příspěvek.

Faktem je, a souzním s těmi předřečníky, kteří říkali, že příliv migrantů do Evropy je kontinuální s určitými událostmi, které se odehrávají v určitých letech a jsou vyvolány nejrůznějšími konflikty. Jenom na počátku tohoto tisíciletí bylo v Evropě více než 25 milionů cizinců. Nyní nárůst bude jistě znamenat něco kolem 30 milionů cizinců. Země s nejvyšším počtem cizinců je Lucembursko, které má 37 % cizinců, Německo 9 % cizinců.

Čili tento problém není nový. Přesto Evropská unie nemá jednotnou imigrační politiku. Čili jsou tady imigranti a přitom se pohybují v jakémsi protokolárním vakuu. Nejednotná imigrační politika způsobuje, že státy přijímají běžence nebo imigranty či migranty za nestejných podmínek. Tyto podmínky se časem vytvořily do systému asimilačního, do systému diskriminačního či do systému multikulturního. Multikulturní systém mají Švédsko a Nizozemsko, asimilační systém má Francie a diskriminační systém, kdy imigranti nemají přístup ke všem pravidlům veřejného života, má třeba Švýcarsko nebo státy Blízkého východu.

Pro Českou republiku žádný z těchto modelů není optimální, on není optimální ani pro Evropskou unii. ČIli moje otázka na pana premiéra je, zda Evropská unie jedná o jednotné migrační politice a zda jsou na obzoru nějaké červánky, že bude migrační politika nějakým rozumným způsobem řízena. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…