Senátor Malý: Diskutujeme práva žen a menšin

18.10.2018 17:56

Projev na 18. schůzi Senátu 18. října 2018 - Informace stálých delegací Parlamentu České republiky o činnosti za 11. funkční období.

Senátor Malý: Diskutujeme práva žen a menšin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Malý

Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené senátorky, vážení senátoři. Řekl bych, že právě se vracím z Ženevy z jednání Meziparlamentní unie, kolegové tam ještě zůstali, já jsem měl tu čest přijet o něco dříve, abych vám tuto zprávu mohl přednést.

Všechny údaje, které budu říkat, máte ve zprávě, která je, jak říkali moji předřečníci, součástí senátních tisků, a proto se také po vzoru svých zkušenějších kolegů soustředím pouze na základní údaje a řekněme pro mě a možná i pro vás na zajímavější věci.

Meziparlamentní unie je velice stará organizace, starší než OSN a má v současné době 178 členů. Zasedá pravidelně v Ženevě a zasedá také v různých částech světa a řeší závažné řekněme mezinárodně politické problémy.

Za náš Senát za období 2016 – 2018 pracovala delegace ve složení Jaroslav Doubrava, Jan Látka, Jiří Oberfalzer a já. A je tam samozřejmě ještě velká část členů Poslanecké sněmovny, protože Poslanecká sněmovna má tu čest velet této delegaci.

Již jsem říkal, že pravidelná zasedání jsou vždy v Ženevě, to bývá většinou na podzim. Jinak v minulých dvou letech zasedání bylo v Dháce, Bangladéši a Petrohradě. Zasedání v Petrohradě bylo zajímavé tím, že tam bylo nejvíce členů od doby, kdy tato organizace zasedala někdy společně, bylo tam celkem 160 delegací a celkem více než 2 400 účastníků. A témata, kterým se Meziparlamentní unie věnuje, jsou různá, ale především úloha parlamentů ve sledování činnosti národních odborných sil, které se podílely nejen na operacích OSN. Dále to bylo téma boje proti terorismu, téma trvalého míru a jeho hybná síla k dosažení udržitelného rozvoje. Jsou tam diskutována práva žen, jsou tam samozřejmě diskutována i práva menšin, snižování chudoby a podpora prosperity v měnícím se světě, podpora mezinárodní spolupráce, opět udržitelný rozvoj a finanční inkluze žen jakožto hnacího mechanismu rozvoje.

Tímto bych skončil, protože téma žen je důležité téma. A přeji vám, ať si hodně počtete ve zprávě, která je součástí senátních tisků. Děkuji vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…