Senátor Malý: Nový evropský čas znamená tři roky handrkování a zákonitě i nespokojenost

18.12.2018 11:18

Ukončením sezónní změny času se bude ve středu zabývat Senát. Rozhodnutím Evropské komise si mají členské státy samy svobodně zvolit celoroční časové pásmo. Český senátní Výbor pro záležitosti EU rozhodnutí Komise začátkem prosince podpořil.

Senátor Malý: Nový evropský čas znamená tři roky handrkování a zákonitě i nespokojenost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Malý

„Fyziologicky je středoevropský, tedy zimní čas skutečně zdravější. Teď nás ale čekají nejméně tři roky evropského vyjednávání. A protože chce každý stát něco jiného, je jasné, že jich z toho vyjde také řada nespokojených,“ říká senátor prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc.

Rozhodnutí Evropské komise nyní obíhá kolečko institucemi národních států. Komise dospěla k názoru, že původní důvody pro střídání zimního a letního času nejsou již kvůli energetickým úsporám opodstatněné a místo toho se vedly debaty o zdraví a o individuálním komfortu obyvatelstva. Zatímco severské státy by preferovali čas zimní, Polsko nebo Portugalsko by volilo čas letní a Řecko by zůstalo u střídání. Diskutuje se i napříč státy.

Čeští vědci i většina našich ministrů by se přikláněla k zimnímu času, v dosavadním anketách se ale většina českých respondentů vyslovila pro čas letní. A rozporuplný je i samotný materiál Evropské komise. Vedle připuštění národní benevolence ve volbě časového pásma tu komise zároveň volá i po harmonizovaném přístupu kvůli fungování vnitřního trhu. V jednom a tom samém materiálu se uvádí, že nekoordinovaný přístup by tu přinesl vyšší náklady na přeshraniční obchod nebo komplikace v komunikaci, dopravě či cestovním ruchu.

Potřebu shody na stejném časovém režimu, přinejmenším se sousedními státy, si uvědomuje i Česká republika. „Rozhodnutí Evropské komise je v této záležitosti kontroverzní. Vybalancování národní roztříštěnosti si vyžádá několik let vzájemných jednání, tedy minimálně do roku 2021. A přitom má Evropa řadu jiných vážnějších problémů,“ komentuje profesor Malý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…