Senátor Martínek: Jsme bohužel v situaci, kdy nemůžeme podat pozměňovací návrh

11.10.2017 13:30

Projev na 10. schůzi Senátu dne 11. 10. 2017 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

Senátor Martínek: Jsme bohužel v situaci, kdy nemůžeme podat pozměňovací návrh
Foto: archiv
Popisek: Senátor Radko Martínek.

Děkuji mnohokrát paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně a kolegové. V zásadě s ideou tohoto zákona souhlasím, protože jsem přesvědčen o tom, že dotace jsou dnes bohužel skoro sprosté slovo a působí víc zla než užitku v mnohých případech a zavést pořádek do tohoto systému je jenom správně.

Akorát s tím mám jeden velký problém, a to je právě to, o čem tady pan ministr sice hovořil, ale nicméně rád bych viděl právní rozbor, který ho opravňuje k tomu, aby říkal to, co říkal. Možná, že jsem tento zákon špatně četl, ale explicitně tam není zcela určitě řečeno to, že se týká vlastně vztahu státu a státních dotací a nikoliv ostatních dotací. To tam explicitně není uvedeno. A bohužel se obávám, že jestliže to tam není uvedeno a jestliže se hovoří o veřejných financích, tak veřejná správa samozřejmě zahrnuje jak státní sektor, tak všechny ostatní veřejné sektory. A dnes jsme bohužel v situaci, kdy nemůžeme podat pozměňovací návrh, protože, jak známo, sněmovna v zásadě už není , resp. nebude, a rozhodujeme se buď ano nebo ne. K idei tohoto zákona bych řekl ano, ale na druhé straně si musíme uvědomit, že pokud bychom to přenesli právě do systému krajských, dejme tomu obecních dotací, dostaneme se do dalších problémů. A musím říci, že už jsme tady měli několik zákonů, které tuto záležitost místo toho, aby ji zprůhlednily, tak ji zkomplikovaly do té míry, že například v minulosti, kde bylo zřejmé, že zatímco mašinérie státu pracuje poměrně zdlouhavě a v některých odůvodněných nebo velmi naléhavých případech, jako je např. požár v nějakých záležitostech nebo nějaké katastrofy, tak než stát zasáhne, vždycky to dlouho trvá. Ale bylo pravidlem, že jak kraje, tak obce mohly reagovat okamžitě. Bohužel ty zákony, které jsme tady přijali, už nám to v zásadě znemožňují, nebo na druhé straně, když neřeknu znemožňují, tak nám to komplikují do té míry, že zastupitelstva se vystavují poměrně velkému riziku, když chtějí záležitost řešit okamžitě. A musím říci, že v některých případech rychle znamená více jak kolik. A já se obávám, že pokud bude platit to, z čehož mám, upřímně řečeno, obavu, to znamená, že se tento zákon vztahuje i na obce a kraje, bude to dál komplikovat celkovou situaci.

Abych pro to mohl s čistým svědomím hlasovat, což bych rád, potřeboval bych vidět, nebo aby nás pan ministr odkázal na výklad, který právník jakým způsobem na základě jakých fakt podpořil to, co on tady ve svém projevu říkal.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

15:06 Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zahrnutí SPD do zprávy o extrémismu a soudnímu rozh…