Senátor Michálek: Konec daňových výhod pro fondy developerů

08.12.2017 6:34

Senát včera ve druhém čtení schválil návrh novely zákona o daních z příjmů, která zatím nabízí daňové výhody fondům, které své akcie registrují na burze.

Senátor Michálek: Konec daňových výhod pro fondy developerů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Libor Michálek

Návrh připravil senátor Michálek v reakci na zneužívání investičních fondů zejména ze strany developerů. Ti zakládali investiční fondy, aby miliardové zisky plynoucí z developerských projektů nepodléhaly dani z příjmů 19%, ale pouze 5%.

V prvním čtení byl návrh projednán již v létě, kdy odhady ztrát na dani z příjmů dosáhly 600 miliónů korun. Následně návrh doporučil ke schválení i senátní Výbor pro hospodářství. V mezičase burza již 12 takto účelově založených fondů vyloučila.

„Návrh odstraňuje podobně nesmyslné daňové výhody, které se týkaly korunových dluhopisů. Několik desítek firem se jen „přebalilo“ z akciových společností na tzv. investiční fondy a profitovalo v řádu stovek miliónů korun, aniž by s akciemi těchto fondů bylo aktivně obchodováno. Vítám, že burza tuto věc již řeší, na straně druhé nemůžeme po burze chtít, aby suplovala nedostatky legislativy“, dodává k návrhu senátor Michálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…