Senátor Nytra: Dovolte, abych se představil

07.02.2017 16:40

Jsem přesvědčen, že jeden z důvodů, proč si podle průzkumů 60 % občanů ČR myslí, že Senát je zbytečný, je skutečnost, že zvolení senátoři dál vykonávají svá povolání. V Senátu pracuji na plný úvazek, není to pro mě žádný "vedlejšák".

Senátor Nytra: Dovolte, abych se představil
Foto: archiv Zdeňka Nytry
Popisek: Senátor Zdeněk Nytra

 Dovolte, abych se představil:

Jmenuji se Zdeněk Nytra. Narodil jsem se 6. října 1961 ve Frýdku-Místku a až do roku 1982 jsem žil v Janovicích.  Od roku 1982 bydlím v Ostravě, od roku 2003 pak přímo v Moravské Ostravě.  Jsem ženatý a mám dospělou dceru.

Vystudoval jsem Střední průmyslovou školu chemickou a Technickou univerzitu – Vysokou školu báňskou.  Od dětství jsem chtěl být „Soptíkem“ a toto přání se mi vyplnilo.   Celý svůj život se věnuji požární ochraně. Jsem hasič: je to můj koníček i má profese. V roce 2001 jsem se stal ředitelem Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje.

Od dětství se věnuji hasičskému sportu. Dnes už jako organizátor a  činovník - „dotáhl“ jsem to až na předsedu České hasičské sportovní federace a viceprezidenta Mezinárodní sportovní federace hasičů a záchranářů. Vůbec si nepřipouštím, že by ze sportu měla zmizet „ fair play.“ Takový dojem může mít člověk po četných skandálech v profesionálním sportu, z nichž nejvíce slyšíme a čteme o dopingu, úplatcích a ovlivňování výsledků.

V roce 2006 jsem byl jako nezávislý poslanec na kandidátce ODS zvolen do zastupitelstva v městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. V těchto volbách -  i o  čtyři  roky později  a naposled v roce 2014- jsem z kandidátní listiny vždy obdržel nejvíce preferenčních hlasů.

 V roce 2007 jsme se v ekologické komisi zabývali odpadovým hospodářstvím. Zpravodaj Centrum tehdy zaznamenal - přečetl jsem si to vloni, když jsem připravoval svou kandidaturu do Senátu - „napadá mě možná idealistická, ale potřebná myšlenka separace domovního odpadu“. Tím chci říci následující: dnes je separace domovního odpadu běžnou věcí a před 10 lety idealismus!  A cožpak nám dnes nepřipadá idealistické vyřešit problém tzv. vyloučených lokalit? Nebo, z jiného konce - odstranit byrokracii při získání stavebního povolení, která způsobuje, že se na jeho vyřízení čeká v České republice nejdéle v Evropě (4x déle než v Německu).

 Po zvolení do Senátu jsem po prvé v životě změnil  i zaměstnání.  Skončil jsem  coby ředitel Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje  i jako profesionální hasič.  V Senátu pracuji na plný úvazek, není  to pro mě žádný „vedlejšák.“

Jsem přesvědčen, že jeden z hlavních důvodů, proč si podle průzkumů na 60 % občanů ČR myslí, že Senát je zbytečný a měl by být zrušen, je skutečnost, že zvolení senátoři dál vykonávají svá povolání. Srovnáme-li účast senátorů na hlasování s pracovní dobou běžného občana, vyjde nám, že každý třetí den nechodí do práce. Nedovedu si představit, jak by to jakémukoliv zaměstnanci beztrestně prošlo.

Moje pozice v Senátu:

Místopředseda

Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí

Člen

Podvýbor pro energetiku a dopravu Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu

Člen

Stálá komise Senátu pro práci Kanceláře Senátu

Člen

Stálá delegace Parlamentu České republiky do Parlamentního shromáždění Unie pro Středomoří

Člen

Senátorský klub Občanské demokratické strany

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.