Senátor Nytra: Ostrava - jubileum, výstavy, dotace

26.02.2017 16:50

Ostrava slaví 750 let od první písemné zmínky o městě. Ta se objevila v závěti biskupa Bruna ze Schauenburku 29. listopadu 1267 a týká se dnešní Moravské Ostravy, historického středu moravskoslezské metropole.

Senátor Nytra: Ostrava - jubileum, výstavy, dotace
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Ředitel Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje a senátor Zdeněk Nytra

Ostrava slaví 750 let od první písemné zmínky o městě. Ta se objevila v závěti biskupa Bruna ze Schauenburku 29. listopadu 1267 a týká se dnešní Moravské Ostravy, historického středu moravskoslezské metropole. Program oslav je pestrý a zatím se setkává s mimořádných zájmem. Výstavu Ostravského muzea Korunovační klenoty v dějinách světa si denně přichází prohlédnout na 600 lidí. Od jejího zahájení v prosinci ji vidělo v polovině února takřka 13 tisíc návštěvníků. Protože výstava končí 5.března, nezdá se být přemrštěný odhad 20 000!

Na výstavě je k vidění 81 kusů unikátních replik korunovačních klenotů významných říší Evropy, Asie, Ameriky a Afriky. Expozice je zapůjčena z nejslavnější světové sbírky korunovačních klenotů trvale umístěné v trezoru firmy Juwelier Abeler v německém Wuppertalu a veřejnosti nepřístupné. V takovém rozsahu jako v Ostravském muzeu je představena úplně poprvé.

Výjimečné místo mezi exponáty zaujímají čtyři koruny, které měl právo nosit na své hlavě císař a český král Karel IV. Mezi dalšími exponáty je Svatoštěpánská koruna Uherského království, rakouská císařská koruna, jablko a žezlo Rudolfa II., koruna francouzského krále Ludvíka XV., několik korun a vavřínový věnec Napoleona I. Do exotických zemí nás zavádí koruna Siamského království, koruny dynastie Pahlaví či etiopského císaře Menelika II., nechybí replika zlaté koruny Inků. K vidění je celá škála korun prezentujících dosud vládnoucí panovníky Velké Británie, Nizozemí, Dánska a Švédska.

Dotace do konce dubna

Oficiálních akcí bude u příležitosti jubilea celá řada, prostor se dává i dalším iniciativám. Speciální grantové schéma na podporu menších akcí věnovaných historii města a jeho osobnostem, které uspořádají městské obvody, instituce, školy, kulturní a společenské organizace je vyčleněno celkem 850 tisíc korun /maximálně 50 tisíc na jeden projekt/. O poskytnutí dotací, příspěvků a transferů rozhodnou orgány města nejpozději do konce dubna 2017. Projekty musí být ukončeny nejpozději do 31. prosince 2017.

Putování po obvodech

Všechny ostravské městské obvody (celkem 23) navštíví postupně výstava nazvaná „ Od Petřkovické Venuše k Dolní oblasti.“ V lednu byly informační obrazové panely - čtyři jsou vyhrazeny historii města a jeden důležitým dějinným událostem na území dané městské části vystaveny v Petřkovicích a ve Vítkovicích. V současnosti/v únoru/ jsou k vidění v Michálkovicích a Krásném Poli.

V Michálkovicích například panel věnovaný městskému obvodu prezentuje Národní kulturní památkou Důl Michal a připomíná místní židovskou obec, a to prostřednictvím židovského hřbitova ze začátku 20. století. Mezi daty, ilustrujícími historii Krásného Pole, může zaujmout rok 1938, kdy byla obec po Mnichovu začleněna k Sudetské župě, nebo rok 1980. Kdy zahájilo provoz Planetárium Ostrava jako samostatné vědecko-výzkumné pracoviště Vysoké školy báňské. V březnu se přestěhuje výstava do Hrabové a Svinova.

I na sociálních sítích

Na speciálních webových stránkách (ZDE) návštěvníci najdou informace o oslavách, pozvánky na akce, stručnou historii města i vzpomínky pamětníků.
Sekce Aktuality nabízí zprávy, týkající se výstav a dalších akcí k 750. výročí, bude také informovat o zahájení soutěže pro veřejnost..
V sekci Vzpomínáme ožívají příběhy pamětníků z doby předválečné, z období II. světové války, poválečných let i novější historie a jsou zajímavým počtením pro všechny, kteří se zajímají, jak se ve městě žilo, co se kde nacházelo a jaké změny se tu udály.
Sekce Fakta nahlíží fotografiemi se základními informacemi do dávné i novější historie města. Otevřít si tu můžete i kreslený „filmeček“ o historii města s kresbami ztvárněnými dětskou rukou a kouzelným komentářem.
Webové stránky k 750. výročí jsou propojeny se sociálními sítěmi – s Facebookem a Twitterem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu