Senátor Orel: Pan premiér má k problematice klimatických změn jakýsi vlažný postoj

11.12.2019 12:41

Projev na 14. schůzi Senátu 11. prosince 2019 – Informace vlády ČR o pozicích vlády a programu jednání Evropské rady, která se koná ve dnech 12. - 13. prosince 2019

Senátor Orel: Pan premiér má k problematice klimatických změn jakýsi vlažný postoj
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Petr Orel (SZ)

Děkuji za slovo, pane předsedo, vážený pane ministře, vážení kolegové, vážené kolegyně.

Evropský výbor se tímto materiálem zabýval včera velmi důsledně, věnovali jsme tomu asi třikrát více času, než jsme plánovali. Jak už tady bylo řečeno, jedním ze zásadních programů v zasedání Evropské rady je také stanovení nějakých pokynů Evropské rady pro dlouhodobou strategii EU v rámci klimatické neutrality, která by měla být dosažena do toho roku 2050. My jsme v březnu letošního roku přijali usnesení v rámci sdělení Čistá planeta pro všechny, kde jsme Evropskou komisi podpořili v této vizi.

A podpořili jsme také to, že Evropské unie bude jakýmsi lídrem v oblasti klimatických změn a bude se zasazovat o změny na diplomatické úrovni i v rámci celého světa. Všichni víte, že náš pan premiér společně s Polskem a Maďarskem v červnu letošního roku zablokovali dohodu ke klimatické neutralitě. A z toho důvodu se ta jednání posunula a bude se tomu věnovat Evropská rada. Nebo teď na tom zasedání ve čtvrtek, respektive v pátek.

Vláda v podstatě trvá na své pozici. V rámci víceletého finančního rámce chce nějakých 25 mil. eur právě na transformaci průmyslu v této souvislosti. Já si myslím, že to je úplně asi v pořádku, ale už jsem včera říkal, že dlouhodobě vnímám, že pan premiér k problematice klimatických změn má jakýsi vlažný postoj. Většinou to vysvětluje tím, že Evropa je nejmenším producentem skleníkových plynů v rámci světa. Ale už se nikde nějak moc neříká, že my produkujeme 10 tun skleníkových plynů na obyvatele na hlavu a že jsme v tomto smyslu první zemí ve střední a západní Evropě a že jich produkujeme daleko více na hlavu, než v tomto smyslu často kritizovaná Čína.

My jsme také třetí nebo čtvrtí z hlediska spotřeby uhlí v energetice. Takže to nejsou zrovna čísla, na která bychom měli být hrdí. Nikdo rozumný určitě nechce po státu, abychom měli stoprocentní zastoupení obnovitelných zdrojů v rámci energetického mixu. To je určitě scestné, nemáme na to přírodní, ani geografické podmínky. Na druhé straně máme v tomto určitě velké rezervy. Já vnímám pozitivně, že v posledních týdnech slyším, že vláda klade, a pan ministra také, důraz na obnovitelné zdroje. A především třeba ve fotovoltaice určitě máme velké rezervy a může nám přibýt tisíce zdrojů na budovách, různých objektech, farmách, případně brownfieldy. Určitě ani vteřinu nemyslím na solární panely na polích.

Já nevím, jakým způsobem se došlo k tomu číslu 25 mil. eur na kompenzaci průmyslu, která je určitě samozřejmě v té souvislosti potřeba, ale vnímám to, že zatížení klimatickou změnou, poruchami a tím, co musíme dělat, bereme velmi málo jako výzvu. Bereme to jako zatížení, ne jako šanci pro průmysl, inovaci, vědu a výzkum, ale jako něco, co nás zatíží. Ale ještě jsem zatím nikdy neslyšel, co by to znamenalo, kdybychom se klimatickým změnám, klimatickým poruchám nevěnovali? Kdybychom to přehlíželi, ignorovali, co by nás to stálo? Já si myslím, že mnohem více finančních prostředků, než když se tomu budeme věnovat velmi důsledně.

Já se osobně přimlouvám za to usnesení a přimlouvám se za to, abychom velmi úzce v rámci Evropské unie spolupracovali na této problematice, protože jedině tak je možné ten závažný problém nějakým způsobem řešit.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.