Senátor Šesták: Braňme se manipulacím, používejme kritické myšlení

17.02.2017 12:28

Jsme vystavováni manipulacím, mnohdy na první pohled velmi věrohodným. Obranou proti tomu je kritické myšlení a jistá opatrnost, s níž je třeba na informace nahlížet.

Senátor Šesták: Braňme se manipulacím, používejme kritické myšlení
Foto: senat.cz
Popisek: Mgr. Jiří Šesták, Ph.D.

Minulý týden mi několik spoluobčanů poslalo mailovou zprávu s předmětem „Mořské pobřeží pro ČR - ztraceno díky českým Europoslancum - pravda z televize SRN o Češích v Europarlamentu !!!!“. Spolu se zprávou jsem obdržel videopřílohu nazvanou sugestivně „Máme smůlu“. 

Obsahem zprávy byla devadesátivteřinová reportáž německé televize RTL, ve které moderátor s vážnou tváří informuje o tom, že kvůli laxnímu přístupu českých europoslanců přišla Česká republika o 10 km mořského pobřeží na chorvatské Istrii. (Video je ke zhlédnutí například zde)

Odesílatelé mailů mi psali, že to je jen „další kapka, proč lidé nemají důvěru k politikům“ a že je s tím přece třeba něco dělat. Oslovil jsem proto v rychlosti několik europoslanců, aby se "zpovídali" (neboť mi tato velmi zvláštní událost nebyla známa) a vydal jsem se i sám pátrat po stopách tohoto videa. 

Po několika vteřinách ve vyhledavači mi bylo jasné, že videoreportáž je samozřejmě fikce. Šlo o provokativní pozvánku k eurovolbám 2014, za jejíž výrobou stála Nadace Open Society Fund. Vysvětlení je dostupné třeba na webu časopisu Reflex: https://www.reflex.cz/clanek/video/56078/cesi-chcete-more-tak-jdete-volit-nabada-reportaz.html

Zaslané video, které přede mnou obdržely jistě stovky dalších lidí, ukazuje jednu z největších hrozeb informační společnosti. Jsme vystavováni manipulacím, mnohdy na první pohled velmi věrohodným. Obranou proti tomu je kritické myšlení a jistá opatrnost, s níž je třeba na informace nahlížet a klást si otázku, zdali vnucovaný názor někdo nepotřebuje k mé manipulaci. Děje se tak v tomto případě v souvislosti s volbami, děje se tak v případě imigrační krize, kde obchodníci se strachem zneužívají této velmi složité situace k osobním cílům či země jako Rusko k oslabování EU a posílení svého vlivu ve východní a střední Evropě. Bohužel, některá řešení evropských politiků tomu nepomáhají...

Prosím, nepodléhejme emocím a prověřujme zdroje, prověřujme původ informací a motivace s využitím známé zásady „qui bono?“, „komu ku prospěchu?“. Nemůžeme-li se dopátrat odpovědi a objektivně informaci posoudit, nevnímejme ji – ve vlastním zájmu. 

Když v dřívějších dobách podvodníci znehodnocovali stříbrné a zlaté mince, lidé se naučili rozeznávat jejich pravost kousnutím do platidla. Musíme si osvojit podobný kritický přístup, jinak budeme lehkou kořistí všech, kteří z nejrůznějších důvodů potřebují, abychom věřili podvodům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu