Senátor Štěpánek: Úřady práce mají pomáhat, nikoliv komplikovat pracovní trh

25.02.2021 15:45

Projev na 6. schůzi Senátu 25. února 2021 k návrhu zákona o mimořádném příspěvku zaměstnanci při nařízené karanténě

Senátor Štěpánek: Úřady práce mají pomáhat, nikoliv komplikovat pracovní trh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Říjnová schůze Senátu, který se bude zabývala nominačním zákonem nebo novelami o státním zastupitelství

Vážený pane předsedo, vážená paní ministryně, milé kolegyně, vážení kolegové.

Já bych ještě k panu Goláňovi přidal, podnikatelské odbory, které se také velmi ohradily proti tomu, že neměly šanci se vyjádřit k tomuto návrhu.

Tady nás paní ministryně žádala, abychom se zabývali těmito návrhy věcně, proč ano, proč ne. Já jsem nepostřehl nic nevěcného na tom, co představil pan Tomáš Goláň. To bylo naprosto věcné. Já ještě přidám pár „proč ne“. To „proč ano“ těžko chápu. Vy říkáte, že pomůžete těm, kteří jdou na dohodu o pracovním poměru nebo na dohodu o pracovní činnosti, nevím, čím jim taková evidence po jejich nástupu pomůže, v tom nevidím jedinou logiku.

Anketa

Máte důvěru v Jana Hamáčka? (Hlasování od 25.2.2021)

16%
84%
hlasovalo: 15025 lidí

Ale vím, v čem nepomůže právě těm, kteří poskytují tyto dohody především, jak už zmínil kolega Větrovský, to znamená spolkům, ať už jsou to tedy ti fotbalisté, já tady budu mluvit i za dobrovolné hasiče, kteří například trenéry mládeže berou taky na dohodu o pracovní činnosti nebo o provedení práce, a ujišťuji vás, paní ministryně, že nemáme vůbec žádnou agendu, žádný kontakt bližší a zkušený s úřady práce a s Českou správou sociálního zabezpečení, nemáme s tím zkušenosti a nemáme žádný aparát. Pro pouhé pochybení jednoho dobrovolného člena hasičů, který si toto vezme na starosti, hrozí pokuta až jednoho milionu korun. Nejen při tom zahájení, ale i při ukončení. To je naprostý nesmysl. Nevidím v tom skutečně žádnou pomoc. Takže to „proč ano“ já jsem nenašel.

A další věc, další přílepek, podle mě hloupý, je povinnost nahlašovat volná pracovní místa. Úřady práce pomáhají podnikatelům, když hledají zaměstnance a nevědí si s tím rady. Pak se obrátí dobrovolně na úřad práce. Samozřejmě očekávají, že jim pomůže. Ale je spousta podniků, které nečekají, až jim někoho „přihraje“ úřad práce, ale zodpovědně a svědomitě vyhledávají pracovníky, které chtějí ve svých firmách mít, pro jejich odbornost, reference, které si na ně získají. Tady by porušili nějaké nařízení, které vůbec nechtějí. Takže úřady práce mají pomáhat, nikoliv podnikatelům a podnikům komplikovat jejich pracovní trh. To je za mě „proč ne“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.