Senátor Štohl: S výjimkami mám problémy

07.12.2017 11:30

Projev na 11. schůzi Senátu 7. prosince 2017 k petici za zrušení zákona o evidenci tržeb

Senátor Štohl: S výjimkami mám problémy
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové.

VHZD se také zabýval touto peticí. A než vás seznámím s usnesením tohoto výboru, tak bych si dovolil jenom pár statistických čísel. Elektronická evidence tržeb běží a zatím jsou tam zahrnuty dvě vlny, do toho se zapojilo asi 155 tisíc podnikatelů, což je cca 11 % ze všech podnikatelských subjektů. Od 1. března bude spuštěna třetí fáze EET, kdybych vyjmenoval pár skupin, kterých se to bude týkat, jsou to takzvaní stánkaři neboli poskytovatelé občerstvení bez zázemí, budou to třeba farmářské trhy a podobně, a poslední, čtvrtá fáze bude k 1. červnu. Tam budou mimo jiné řemeslníci a podobně. Dá se předpokládat podle odhadů, že v té třetí a čtvrté vlně by asi do EET spadlo, odhaduji, nějakých 400 tisíc podnikatelů. Když jsem říkal, že celkem je podnikatelských subjektů asi 1,4 milionu, ale ne všichni tam spadnou, zaprvé, někteří nemají tržby v hotovosti a mají pouze fakturaci, některé činnosti tam nespadají a podobně. Takže to jenom statisticky, jak to vlastně v současné době je a jaká je vyhlídka do roku 2018.

Zvažovali jsme na výboru také, jestli je vhodné, reálné navrhnout změnu, která by se týkala drobných podnikatelů, že by nespadali do EET. Problém je časový. Z hlediska legislativy, zda by se to dalo zvládnout. Jinými slovy, říkali jsme, že drtivá většina těch podnikatelů v té třetí vlně bude od 1. března. A když jsem to konzultoval i s naším legislativním odborem, tak mi řekli, že ta pravděpodobnost, že by se to dalo zvládnout, je velice nízká. A potom je problém, že kdyby se to teoreticky zvládlo od dubna a tak dále, nabízí se legislativně, tak je otázka, neudělá to víc škody, když 1. března tam část těch podnikatelů se bude muset zaregistrovat, a potom jim za dva měsíce řekneme, že někteří ale se zaregistrovali jenom na krátkou dobu a potom že bychom je vyjmuli.

Ten závěr je takový, že pokud se to nestihne do konce února, což bohužel mám velké obavy, že je to reálné, potom je otázka složitá, zda má cenu dělat nějaké ty pozměňovací návrhy.

Jinak možná ještě jedno takové statistické číslo. Občas padají i v tisku i tady v Senátu, jestli elektronická evidence tržeb, my jsme jako jedni z mála, nebo naopak že je to všude ve světě, všude v Evropě, my tedy jsme jediní, kteří se tomu brání. Pokud já jsem dobře studoval čísla, tak se v současné době EET, nebo EET... Obecně registrace tržeb, neřeším, jestli registrační pokladny, nebo EET, je zavedeno asi v 16 zemích. Takže určitě to není naprostá většina zemí. Z těch 16 pouze část má online. To znamená elektronickou evidenci. Například na Slovensku a tak dále, v Rakousku mají pouze registrační pokladny.

Pokud tady byl zmíněn ten limit. V Rakousku je limit 15 tisíc eur, obrat, do kterého tam nespadají, když si to roznásobíme, je to zhruba 400 až 450 tisíc korun. Takže sám za sebe bych také byl pro to, aby ti drobní podnikatelé byli vyjmuti. Museli bychom nadefinovat, co jsou to drobní podnikatelé. Mám pouze problém, že to není legislativně proveditelné zvládnout.

S čím mám vůbec problémy, když se navrhují výjimky, že ta jedna skupina tam nebude spadat. Víte, že v novinách se objevují zprávy, že se to nebude týkat, z nějakých důvodů neřeším, jak se to technicky provede. Prodejci vánočních kaprů. Mě vždycky hned napadne otázka, proč ne prodejci vánočních stromků, ten princip je úplně stejný. Takže prostě si pořád myslím, že pokud by měla být nějaká ta výjimka, takže ta výjimka by měla být opravdu podle obratu, nikoli podle činnosti a podobně.

Jak říkal kolega, asi z hlediska té úvodní zpravodajské zprávy vás jenom seznámím s tím usnesením, a pokud bude zapotřebí, abych vystoupil v rámci rozpravy.

Stanovisko VHZD. Výbor

I. nesouhlasí s peticí jako celkem, to jest nepodporuje zrušení zákona o evidenci tržeb,

II. doporučuje, aby při přípravě a tvorbě právních předpisů v souvislosti s touto problematikou vláda a státní orgány jednaly o stanovení podmínek pro vyjmutí drobných podnikatelů z EET.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.