Senátor Valenta: Agentura jako odrazový můstek pro ministerstvo sportu

16.11.2017 7:37

Na podporu sportu v roce 2018 vyčlení stát přibližně dvojnásobek. A to je dobře!

Senátor Valenta: Agentura jako odrazový můstek pro ministerstvo sportu
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Senátor Ivo Valenta za Soukromníky

Sportovci by si mohli příští rok polepšit. Návrh státního rozpočtu na rok 2018, který teď leží v Poslanecké sněmovně, totiž počítá s tím, že na státní podporu sportu bude do samostatné kapitoly přibližně 6,2 miliardy Kč. To je přibližně dvojnásobná částka, než tomu bylo v letošním roce.

Navíc na spadnutí je i vznik Agentury pro sport, který je něco jako předstupeň mnou tak dlouho prosazovaného ministerstva sportu. Tato agentura, jejíž šéf bude de facto na úrovni ministra, by měla také zajistit dostatečně transparentní pravidla pro rozdělování sportovních dotací.



Určitě to bude pořádná mela, ale jsem přesvědčený o tom, že státní podpora sportu potřebuje zásadní reformu a nastavení nových a jasných pravidel. Ať už povolební vyjednávání bude sebesložitější, tak budu zarputile trvat na tom, aby sport uhájil nejen navržené finance, ale aby také postupně docházelo k jejich dalšímu navyšování až na optimální úroveň 12 miliard Kč.

A také budu tlačit na to, aby nově vzniklá vládní agentura měla na zřeteli především podporu mládežnického sportu a sportu na venkově. Ten jen totiž dramaticky podfinancován, rozpadá se sportovní infrastruktura, nejsou peníze na provoz ani trenéry. A to se musí co nejdříve změnit.

Ivo Valenta
slovácký senátor

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.