Senátor Valenta: Bojujeme u Ústavního soudu za zrušení zákazu kouření v resturacích

18.03.2017 10:01

Senátoři Ivo Valenta a Jaroslav Kubera doufají, že Ústavní soud zruší nesmyslný zákon.

Senátor Valenta: Bojujeme u Ústavního soudu za zrušení zákazu kouření v resturacích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Plošný zákaz kouření nebo pokuta 50 000 Kč za nepovedenou sebevraždu. To zavedla novela zákona o ochraně zdraví před škodlivými látkami, kterou nedávno schválil Parlament. Platit má již od začátku června. Senátoři Jaroslav Kubera, Ivo Valenta a další senátoři napříč politickým spektrem, jsou přesvědčeni o tom, že vláda návrhem zákona nepřípustným způsobem zasáhla do svobody občanů. Proto senátoři společně sepsali ústavní stížnost, kterou v úterý odeslali na Ústavní soud.  

Novelu kritizují kvůli zmařeným investicím také tisíce živnostníků, kteří se ve svých barech a restauracích obávají o pokles zisků, ale i běžní občané, kterým vadí, že jim stát nařizuje, co mají a nemají dělat. Obsahem ústavní stížnosti však není pouze problém zákazu kouření, senátoři nesouhlasí s řadou dalších omezujících opatření, se kterými novela přichází.

„Veřejná moc v liberálním právním státě nemá vychovávat občany a vnucovat jim životní styl, který momentální držitel moci považuje za správný. Konečně v našem státě není trestná sebevražda, pak nemůže být trestné ani jednání, které někdo jiný hodnotí tak, že neprospívá zdraví toho, kdo jej činí. Veřejná moc v liberálním právním státě se musí zastavit před soukromým životem občanů s tím, že jsou dospělí, svéprávní a rozumem vybavení k tomu, aby jednali tak, jak oni sami chtějí,“ uvádí v ústavní stížnosti jménem senátorů její zpracovatel, advokát Zdeněk Koudelka.

Jedno z prvních ustanovení, které senátoři navrhují Ústavnímu soudu zrušit, se týká výslovného zákazu kouření v restauračních zařízeních. Inspirativním příkladem je zahraniční praxe, především Německo, kde se nedávno Ústavní soud zabýval obdobnou otázkou. Navíc existují desítky evropských zemí, kde je kuřákům povoleno zapálit si v předem vymezených prostorách, ať už jde o terasy, kuřácké boxy, nebo jen oddělené místnosti.  „Zákaz kouření v současné podobě novely rozhodně není o ochraně zdraví. Je pouze dalším krokem k omezování a  ztrátě našich svobod a kontrole mas, o zisku pro ty nahoře,“ tvrdí o normě její velký kritik a hlavní signatář - senátor, dnes místopředseda Senátu, Jaroslav Kubera (ODS). Ten dodává, že lidé budou tento nesmyslný zákaz stejně ve velkém obcházet.

Zákonodárci napadají také ústavnost omezení prodeje a podávání alkoholu či tabákových výrobků na akcích, které jsou určeny dětem. Navrhovatelům novely totiž vadí, že na území Čech, Moravy a Slezska je běžné, že si například na dětském dni, dětské sportovní akci nebo karnevalu dají rodiče dětí pivo nebo víno. Tomuto by měl být konec. Pokud chtějí dospělí na akci pro děti, budou muset abstinovat.

„Nevidím jediný důvod, proč chce stát zasahovat do volného času, který rodiny tráví společně. Nejen, že jde o omezování rodičů. Velké právní nejistotě jsou navíc vystaveni provozovatelé stánků s občerstvením – a to například na sportovištích či turistických místech, kde své zboží mohou denně prodávat, nicméně příležitostně se zde může vedle tohoto běžného provozu konat také akce určená pro děti. V takovém případě tento neurčitý zákaz vystavuje prodejce libovůli kontrolních orgánů, zda danou akci budou považovat za akci převážně určenou pro děti či ne,“ poukazuje na absurdnost zákona senátor Ivo Valenta, a doplňuje další absurditu novely: „Za vrchol alibismu považuji především přenos odpovědnosti za škodu pod vlivem alkoholu podnapilých osob na majitele podniku, ve kterém si dal dotyčný panáka. Skutečně ponese vinař ve vinařství na Slovácku zodpovědnost za to, že si u něj někdo koupí láhev vína a pak způsobí škodu? To je přeci absolutní nesmysl.“

Senátoři dále považují za protiústavní i zákaz prodeje alkoholických nápojů z prodejních automatů, zákaz prodávat a podávat alkohol určeným osobám, nebo tzv. trestnost za „ohrožení sama sebe“. „V zásadě se tedy zavádí i trestnost sebevraždy, samozřejmě nepovedené. Převedeno do praxe - někdo se posílí pár panáky a pak se neúspěšně pokusí o sebevraždu. Zatímco je dotyčný v lékařské péči, vláda za ním pošle úředníka, aby ho zkasíroval, a to pokutou až do výše 50 tisíc korun!“ říká senátor Kubera.

Návrh na zrušení některých ustanovení zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek podepsalo celkem 20 senátorů. Návrh již byl doručen Ústavnímu soudu. Soudcem – zpravodajem je předseda soudu, Pavel Rychetský.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…