Senátor Valenta: Dočkáme se desítek tisíc udání kvůli EET?

15.12.2016 18:41

Projev senátora Ivo Valenty během projednávání senátního návrhu zákona na zrušení zákona o EET dne 14.12.2016.

Senátor Valenta: Dočkáme se desítek tisíc udání kvůli EET?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové,

dovolte mi, abych Vám představil senátní návrh zákona, kterým navrhujeme zrušit zákon o EET. V několika základních bodech bych chtěl alespoň stručně zrekapitulovat důvody, proč je podle mne nezbytné zrušit tento zcela nepovedený zákon.

Především bych rád připomněl, že žádná z vládních stran neměla zavedení tak zásadního zákona, jako je EET, ve svém volebním programu. EET tak bylo překvapivým krokem vládních politických stran a dalo by se říci, že k takovému kroku neměly vůbec žádný mandát od svých voličů.

Zavedením EET dochází k bezprecedentnímu zásahu do ochrany soukromí. Vláda se rozhodla, že chce online šmírovat všechny podnikatele. Chce mít přehled o každé koruně, kterou podnikatel utrží. Tyto informace nejen sleduje v reálném čase, ale zároveň ukládá do mohutné databáze. Vůbec si nedělám iluze o tom, že se v takové databázi budou schopni vyznat berní úředníci, ale že se naopak může stát cennou kořistí pro nejrůznější hakery a jiné „obchodníky“, kteří se budou snažit zneužít těchto údajů v prospěch svůj nebo prospěch kdoví koho. Navíc jsem z principu opravdu přesvědčen o tom, že demokratický stát, který respektuje tržní hospodářství, nemá důvod, aby takové množství informací sledoval a shromažďoval. To mi spíš připomíná praktiky totalitního režimů, kam nás zákon o EET i další přehnané regulace pomalu ale jistě vrací.

Zákon o elektronické evidenci tržeb navíc vůbec nerespektuje přirozené rozdíly, které jsou mezi malými a velkými podnikateli. Na rozdíl od jiných zákonů je EET zaváděno plošně bez rozdílu na velikost firmy. To je v rozporu s ústavními principy, které doposud česká legislativa ctila a respektovala. EET tak může mít v kombinaci s dalšími regulačními zákony doslova rdousící efekt na živnostníky a malé podnikatele. Právě v tomto případě je velmi trefné přísloví, že „Tisíckrát nic umořilo vola“.

Dlouhodobý chaos, který panoval během zavádění EET, kdy se téměř každý týden mluvilo o změnách parametrů a nejrůznějších výjimkách, navíc zásadním způsobem destabilizoval české podnikatelské prostředí. Každá výjimka křiví trh a nepřispívá transparentnosti. Pokud ministerstvo financí chtělo vložit do EET alespoň nějakou základní logiku, mělo EET zavést pouze pro plátce DPH, tedy od obratu 1 milion Kč. Zavádění EET do každé malé hospůdky nebo krámku je zcela nelogické, nepřinese očekávané fiskální příjmy a naopak způsobí likvidaci živností především v malých obcích a městech, kde je jich místo nezastupitelné.

Obrovskou absurditou a vrcholem arogance státní moci je také fakt, že zákonem je přikazováno podnikatelům, aby ze svých vlastních prostředků investovali peníze do nástrojů, které stát následně využije k jejich kontrole. Mluvit o daňové slevě ve výši 5 tisíc korun je pak spíš pro smích, protože hned po prvních dnech fungování EET většina podnikatelů zjistila, že jim nebude stačit nějaký levný systém, ale budou muset investovat do pořádné a také drahé technologie. Jinak bude jejich činnost doslova paralyzována neustálými výpadky nebo pomalostí celého pokladního systému.

Za první týdny fungování tohoto systému se navíc jasně projevilo, že EET spolehlivě nefunguje. Má velké technické problémy, které mnoha živnostníkům doslova znemožňují jejich vlastní podnikání. Stát tak místo toho, aby pomáhal podnikatelskému rozvoji, tedy i růstu ekonomiky a zaměstnanosti, tak jen hází podnikatelům klacky pod nohy, komplikuje jejich život a zatěžuje další regulací a administrativou.

Za obzvláště děsivé považuji také to, že zákon o EET a hlavně jeho aplikace ministerstvem financí přímo vychovává český národ k bonzáctví. Podle médií jen za první týden fungování EET poslali zákazníci restaurací více jak 1000 udání na hospodské, od kterých údajně nedostali účtenku. Pokud to tak půjde dál, budeme mít za rok 40 tisíc udání, u kterých jsem přesvědčen, že z velké části se bude jednat jen o vyřizování účtu, závist, pubertální legácku či konkurenční boj. A to jsme jen u restaurací … až začne zákon platit pro všechny podnikatele, nedivil bych se, kdy berní úřednici museli vyřizovat třeba i 200 tisíc udání ročně.

Nemůžeme se proto divit tomu, že v důsledku zavedení EET podle Sdružení místních samospráv ukončilo provoz na 2 000 hospod, restaurací a penzionů.

Opomenout nelze ani to, že realizace elektronické evidence tržeb vznikla bez řádného výběrového řízení, ačkoliv jde o investici v řádu stovek milionů korun. Je opravdu s podivem, že je taková obrovská zakázka zadána bez otevřené soutěže. Kromě toho byl návrh zákona o EET předložen v rozporu s usnesením vlády o komunikačních technologiích z listopadu 2015, podle něhož by měla projekt EET jako informační systém veřejné správy schválit příslušná Rada Vlády, což se dodnes nestalo.

Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové,
závěrem mi dovolte jedno malé přirovnání: „EET je, jako byste si museli do auta povinně koupit krabičku, která policii nahlásí každý váš přestupek a současně vaši polohu. Přičemž nemáte tušení, co s těmi údaji dělá.
Naše země nemá problém s tím, že by nefungovala, protože má šedou ekonomiku. Nefunguje, protože je špatně vedená. Více peněz z daní to nevyřeší. Je to jako by lidé nosili kýble s vodou do společné nádrže, která má sloužit všem, a současně se po kolena brodili ve vodě, která z té nádrže odtéká spoustou děr a správce nádrže (s vrtačkou za zády) hlasitě volá, že problém je v tom, že si kus odlili doma do dřezu. Ano, nebylo to od nich hezké. Ale ten problém jsou ony díry!“

Dámy a pánové, budu proto rád, když podpoříte v prvním čtení náš senátní návrh zákona o zrušení EET.

Děkuji, za Vaši odvahu a zdravý rozum především!

Ivo Valenta
slovácký senátor

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…