Senátor Valenta: Druhý pokus musí patřit druhému v cíli

01.11.2017 9:48

Jsem přesvědčený o tom, že pokud Andrej Babiš neuspěje se svým vládním projektem, má druhý pokus na sestavení vlády získat Petr Fiala, protože ODS s podporou Soukromníků skončila na druhém místě.

Senátor Valenta: Druhý pokus musí patřit druhému v cíli
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Senátor Ivo Valenta za Soukromníky

Prezident Miloš Zeman pověřil Andreje Babiše sestavením vlády. Nic proti tomu… Hnutí ANO vyhrálo volby a je určitě správnou ústavní zvyklostí, že to má být právě předseda vítězné politické strany, který dostane od prezidenta šanci sestavit vládu. Ale co se bude dít dál? Do koalice s hnutím ANO se žádné z dalších osmi politických stran, zastoupených v Poslanecké sněmovně, příliš nechce. Někteří to odmítají z principu, jiní z programových důvodů. Všichni se ale bojí toho, že predátorské chování hnutí ANO zamete s každým koaličním partnerem, jako se to podařilo Babišově politické fabrice s předchozími vládními kolegy.

A tak Andrej Babiš nastolil nové téma. Chce sestavit menšinovou vládu, ve které mají usednout nejen členové hnutí ANO, ale také další odborníci. Andrej Babiš chce prostě vládnout, a to ještě do Vánoc. A to, že pro menšinovou vládu nemá zatím domluvenu většinovou podporu ani tichou toleranci, mu zřejmě příliš nevadí. Je pro něj klíčové uchopit moc, obsadit ministerstva a pak čekat, jak to dopadne. Nemá se čeho bát, protože prezident již předem avizoval, že pokud Andrej Babiš s první vládou ve sněmovně neuspěje, dostane ještě druhý pokus. A ten třetí mu má zajistit předseda Poslanecké sněmovny, což je důvod, proč tak vehementně hnutí ANO usiluje o obsazení této ústavní funkce.



To však nepokládám za správné! Už ve škole jsme přece všichni věděli, že ani jedničkář nemusí být ten nejlepší a nejschopnější. Pokud kdokoliv nedokáže sestavit vládu, která získá důvěru v Poslanecké sněmovně, proč by měl dostávat další šanci? Proč opakovat stejnou chybu a prohlubovat povolební pat? Copak je možné očekávat, že druhý pokus ve stejném aranžmá něco vyřeší? Není to spíš o tom, že se zde hraje o čas, který souvisí hlavně s blížícími se prezidentskými volbami? Není tak náhodou současná politická šachová partie rozehrávána tak, aby především eliminovala rizika, související s náhlým přeskupením sil těsně před historicky druhou přímou volbou prezidenta? Nejsou v popředí spíš vlastní politické zájmy hlavních aktérů před rozluštěním povolební tajenky a sestavením konzistentní a funkční vlády, která získá důvěru Poslanecké sněmovny?

Podobných otázek bychom si mohli klást ještě spoustu. A právě proto jsem přesvědčený o tom, že pokud Andrej Babiš neuspěje se svým vládním projektem, má druhý pokus na sestavení vlády získat Petr Fiala, protože ODS s podporou Soukromníků skončila na druhém místě. Prezident přece nemůže ignorovat hlasy více než 572 tisíc voličů, kteří dali ODS s podporou Soukromníků svůj hlas, důvěru i mandát k tomu, aby jejich poslanci prosazovali antibyrokratický program. Bude pak na předsedovi ODS, aby se předvedl a dokázal vyjednat a sestavit vládu, která by mohla získat třeba i podstatně snadněji důvěru jak u poslanců, tak u veřejnosti.

Druhý pokus tedy musí patřit druhému v cíli. Takto velí logika i zdravý rozum. Vše ostatní si alespoň v mých očích ponese příchuť zákulisních politických hrátek…

Ivo Valenta
slovácký senátor

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

8:14 Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.