Senátor Valenta: Jednáme zde o dalším z řady zákonů, které nepřiměřeně zasahují do soukromí a svobody obyvatel!

19.10.2016 19:30

Projev na 28. schůzi Senátu 19. října 2016 k Návrhu zákona, kterým se mění zákon o ochraně ovzduší a zákon o správních poplatcích:

Senátor Valenta: Jednáme zde o dalším z řady zákonů, které nepřiměřeně zasahují do soukromí a svobody obyvatel!
Foto: Archiv IV
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Jednáme zde o dalším z řady zákonů, které nepřiměřeně zasahují do soukromí a svobody obyvatel. Prolomení domovní svobody v zákoně o ochraně ovzduší je druhým případem narušení tohoto základního práva v krátké době po sobě. Neboť již v minulém pololetí jsme zde porušení tohoto nedotknutelného principu řešili, a to v souvislosti s novelou zákona o zbraních a střelivu. Předkladatel se ohání tím, že toto opatření je s ohledem na kvalitu života, životního prostředí a zdraví obyvatel přiměřené, neboť právo na kvalitní životní prostředí má prý obdobnou váhu jako právo na ochranu obydlí.

Já však tento pohled nezastávám a jsem přesvědčen, že je jen důsledkem toho, jak pokřivený hodnotový systém současná společnost, či spíše její socialistická všeopatrovnická část má. Neschopnost úředníků důsledně vymáhat dodržování pravidel, využívat stávající institut kontroly a hledat alternativní způsoby, které nebudou zasahovat do základních práv, vede k tomu, že stát ještě víc vše zredukuje, zreguluje a zredukuje hlavně základní svobody. Jde o stejný princip jako u EET – nemůžeme si na tebe došlápnout, tak tě zaženeme do úzkých, uvalíme na tebe nový stupeň kontroly, a nejlépe na tvé náklady a na tvůj úkor.

Úředníci si tak zjednoduší práci, bez ohledu na principy, bez ohledu na to, co pro naši společnost bylo doposud svaté. Kontrola kotlů povede k jedinému, k bujení udavačství, práskačství, zbytečné buzeraci, zneužívání těchto kontrol i k jiným účelům. Umím si představit, že všímavý a agilní úředník totiž jistě rád kontroly využije k tomu, aby zaregistroval ještě další domnělé nedostatky v domácnosti kontrolovaného a nahlásil je příslušným místům. A nebo, aby informace získané mimoděk při kontrole, třeba jen zneužil k šíření pomluv či závisti.

V neposlední řadě jsem přesvědčen, že se v případě této normy jedná o další nebezpečný precedent k tomu, aby byla domovní svoboda prolomena kvůli dalším osvícenským cílům. Jen namátkou, co třeba příště zavést kontroly toalet a odpadů kvůli znečišťování vod, nebo kontroly lednic kvůli zdravému životnímu stylu našich obyvatel? Nebo kontroly dodržování zásad osobní hygieny nebo správného třídění odpadu. Zdá se vám to absurdní? Mně již nikoli, neboť jsem si také nedokázal představit, že by snad úředník měl pravomoc lézt mi do domu a kontrolovat kamna. Jak se zdá, je všechno možné.

Případů, kdy se chce stát vlamovat do našeho soukromí, je dnes již víc než dost a já jsem přesvědčen, že každému dalšímu je třeba všemi silami zabránit. Proto navrhuji předloženou novelu zamítnout a prosím vás o podporu pro tento můj návrh.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.