Senátor Valenta: Ministerstvo nechalo „vyhladovět“ sport

08.09.2017 20:08

Reakce senátora Ivo Valenty na průtahy ve financování sportu

Senátor Valenta: Ministerstvo nechalo „vyhladovět“ sport
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy rozdělilo dotace tělovýchově a střešním sportovním organizacím. Mohli bychom křičet hurá, kdyby tu nebylo kdyby. Ona by to totiž byla radostná zpráva za předpokladu, že by organizace tyto peníze dostaly včas. Jenže ono tomu tak není – přišly pozdě…hodně pozdě.

Peníze, určené na rok 2017, jsou rozesílány až nyní – necelé čtyři měsíce před koncem roku. Svazy tedy dostanou peníze na své účty až kolem poloviny září a teprve poté je budou rozesílat dál na jednotlivé spolky. Ty je pak budou mít na účtech až někdy v říjnu – tedy pouhé tři měsíce před koncem roku. A jelikož mluvíme o finančních příspěvcích státu pro sportovní spolky na rok 2017, tak je to skutečně na pováženou.

Nabízí se totiž otázka, z čeho měly všechny ty tělovýchovné jednoty a spolky doteď „žít“?? Pokud neměly v zádech sportumilovného starostu nebo zastupitelstvo, které je podrželo, tak nejspíš skončily. Dostat peníze na činnost až na sklonku roku je podle mne hodně nešťastná varianta.

Byl bych rád, kdyby se tato situace již nikdy neopakovala a spolky a jednoty měly zaručené finance na sportování dětí a mládeže na další roky, a to včas.

Ministerstvo jednoduše nechalo vyhladovět celý sport. Se zástupci sportovních organizací a jednot se často setkávám a vím, že jejich situace není růžová. Aby jejich kluby přežily a především děti se mohly dále věnovat sportovním koníčkům, muselo vedení klubů často činnost dotovat z rodinných rozpočtů, což je opravdu tristní. Především jde ale o jasný důkaz toho, že se ani přes veškerou deklarovanou snahu za čtyři roky současné vlády nepodařilo změnit a stabilizovat systém financování českého sportu. A to i přes to, že senátní podvýbor pro sport vyvíjel v této oblasti intenzívní úsilí.

Apeluji proto na politiky, kteří budou tvořit příští vládu, aby prosadili myšlenku samostatného ministerstva sportu, kterou prosazuji nejen já, ale také řada dalších lidí, kteří vidí do systému fungování sportu v ČR. Nejde o to vymyslet prázdnou instituci a zaměstnat další desítky úředníků, ale uvést do života transparentní a spravedlivý systém financování sportu.

Vím, že to nebude snadné. Kouzelná hůlka, jejíž mávnutím by se problém hned vyřešil, bohužel neexistuje. Nicméně když například kultura může mít svého ministra, proč by ho nemohli mít také sportovci? Relevantních argumentů pro vznik samostatného ministerstva sportu je opravdu hodně. Současný stav je navíc dlouhodobě neudržitelný. Musíme proto udělat co nejrychleji maximum k tomu, aby stávající neutěšenou situaci neodnesly naše sportující děti.

Ivo Valenta
slovácký senátor

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).