Senátor Valenta: Ministr nekoná, doplácejí na to pacienti z pohraničí

18.07.2019 10:01

Komentář na facebookovém profilu ke kauze Lužické nemocnice v Rumburku

Senátor Valenta: Ministr nekoná, doplácejí na to pacienti z pohraničí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Rumburk je sice od našeho Slovácka úplně na druhém konci republiky, přesto pozorně sleduji situaci, která zde eskalovala v souvislosti s existenčními problémy Lužické nemocnice. Problémy, které ohrožují dostupnost zdravotní péče pro obyvatele celého Šluknovského výběžku, totiž názorně ukazují, jak jsou ze strany státu dlouhodobě finančně diskriminovány nemocnice v malých okrajových regionech.

Pokládám doslova za skandální, když se pak ministr zdravotnictví distancuje od řešení problému s tím, že vše je zodpovědností krajské a místní samosprávy. Ministr asi zapomněl, že je to on, kdo má nastaveným systémem garantovat, že zdravotnictví bude prostřednictvím plateb od zdravotních pojišťoven dostupné pro všechny pacienty, bez ohledu na to, jestli žijí v Praze nebo v českém či moravském pohraničí.

Není možné, aby za úplně stejný úkon dostávaly nemocnice od zdravotních pojišťoven více než trojnásobně rozdílné platby právě jen k vůli regionu, ve kterém působí. To je stav, který se snažíme společně s dalšími kolegy senátory změnit naší ústavní stížností, kterou jsme podali na konci minulého roku. A jak je vidět, přicházíme s tímto tvrdým atakem na řešení doslova za minutu dvanáct, protože dvacet let bobtnající „nesystém“ začíná mít první oběti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.