Senátor Valenta: Nové sci-fi má jen zamaskovat dotační skandály vlády

24.07.2017 13:49

Tak to mne podržte. A já si myslel, že se letošní předvolební kampaň již obejde bez hazardních témat. Jak se však zdá, tak jsem se hluboce mýlil. Aktivisté a jim naklonění politici se totiž nově zamilovali do zatím nevídaného sci-fi tématu.

Senátor Valenta: Nové sci-fi má jen zamaskovat dotační skandály vlády
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Ivo Valenta

V jeho rámci se snaží vyvolat umělý dojem, že loterní průmysl je zdrojem korupčního jednání v rámci veřejného správy. Dokonce se aktivisti opravdu zasnažili a podařilo se jim pod vlajkou ministerstva pro lidská práva vypracovat pseudo-analýzu, která má taková rizika popisovat, a kterou v pondělí projedná vláda. Pokud bychom však přistoupili na nesmyslnou teorii této zprávy – tady že si hazardní průmysl prolobboval nový zákon, pak by byli všichni jeho představitelé nejspíše padlí na hlavu. Vylobbovali by si totiž zákon, který je postupně zlikviduje.

No to je mi, panečku, zase slohové dílo … Domněnky, spekulace a fikce, které se slepené k sobě snaží neudělat ostudu otci myšlenky a těm, kteří si již předem usmysleli, že najdou něco, co cíleně pošpiní loterní průmysl a jeho představitele. Vždyť už byl dlouho klid. Vždyť po zádech loterního průmyslu se vyšplhal už nejeden politik. Vždyť některým politikům opět chybí konstruktivní a pro občany prospěšná témata, a tak chtějí vytvořit dojem, že loterie jsou nejen špatné, ale také zdrojem korupčního nebezpečí pro úředníky. To se může pár měsíců před volbami prostě vždycky hodit. Politici tak mohou opět odvádět pozornost od skutečných problémů cíleně zcela jinam a budou věšet lidem opět bulíky na nos, protože vlastně ani celou dobu nic jiného nedělali. A protože teď, před volbami, když mají skládat účty, by jim negativní kritika ublížila, tak chtějí vypustit kouřovou clonu a schovat své vlastní problémy za uměle vytvořené kauzy. Lidé přeci podle jejich smýšlení nemají svůj zdravý rozum, ale jsou pouze konzumenty toho, co jim vychytralí aktivisté a politici předhodí jako ohlodanou kost.

Paradoxem je přitom to, že právě současná vláda Bohuslava Sobotky, Andreje Babiše a Pavla Bělobrádka, je vládou, která vejde do historie jako kabinet, který byl po celou dobu svého působení ve skandálním střetu zájmu. Vždyť Andrej Babiš si udělal za přihlížení svých koaličních partnerů z celé vlády další divizi své továrny na dotace jménem Agrofert. A je smutnou ostudou všech vládních poslanců, že něco takového byli schopni dopustit. Andrej Babiš si pohlídal dotace pro svá biopaliva, svým firmám „ošéfoval“ nejen přímé dotace, ale také velmi lukrativní státní zakázky. Zemědělské dotace se soustředily jen na dotace pro velké zemědělské giganty, mezi kterými vede kdo jiný než Agrofert. Tato vláda prosadila zákony, které postupně likvidují živnostníky a malé firmy, a to především ty, které působí na venkově. A bude jen otázkou týdnů, kdy ti samí politici přispěchají s tím, že venkov zachrání velcí dodavatelé (v čele s Agrofertem), kteří pro udržení obchodů a hospůdek na venkově budou opět muset čerpat státní dotace.

Takže je férové se ptát, proč stejní aktivisté a politici nepředkládají vládě analýzy, které by popsaly rizika, která představuje Agrofert a jeho zakladatel Andrej Babiš v rámci monopolizace české ekonomiky a politiky? Proč vláda nikdy neprojednala tento neuvěřitelný střet zájmů? Proč se ministr zemědělství tváří, jak moc pomáhá českému zemědělství, ale přitom všichni moc dobře víme, že jen přihrává dotace firmám, napojeným na Andreje Babiše, když přitom český a moravský venkov dále skomírá?

Tato vláda dožije a věřím, že už nebude moci způsobit více škod. Věřím však ve voliče, že se nenechají opít koblihou, zachovají si zdravý úsudek a po podzimních volbách pošlou do Strakovy akademie novou generaci politiků, kteří nebudou zadávat a platit zcela zbytečné analýzy, ale nastartují nezbytné reformy a vyřeší skutečné problémy, které trápí obyvatele naší země a nejsou jen předvolební kampaní a radami PR našeptávačů.

Lobbuje se úplně jinde – co si máme například myslet o přerozdělování dotací v Praze, kdy si velký krajíc ukrojila (shodou okolností Babišova) Modřanská poliklinika? A co další dotace? Co například biopaliva? Co řepka, které se ne nadarmo říká „žlutý mor“, a je jí zamořena celá země? A mohl bych pokračovat dlouho.

Na závěr se tedy ptám (ačkoliv znám odpověď) – kdo že je tu mistrem v lobbingu?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu