Senátor Valenta: Paušální daň? Ano, ale…

18.10.2016 12:05

Ministerstvo financí údajně pracuje na novém modelu zdanění pro živnostníky.

Senátor Valenta: Paušální daň? Ano, ale…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Podle ministerských úředníků prý platí malé daně a často se jejich placení vyhýbají „daňovou optimalizací“. Proto uvažuje o zavedení paušální daně, kterou by živnostník platil předem a její výše by nebyla závislá na dosažených výnosech a nákladech.

V podstatě by tam ministerstvo Andreje Babiše vrátilo naši zemi před rok 2009, do doby, kdy živnostníci museli platit minimální daň i v případě, že nedosáhli žádného zisku. Při současné byrokratické zátěži každého podnikatele je to podle mne smrtelný koktejl, který by vedl k zániku tisíců živností.

Já bych však měl jiný nápad. Ať vláda zavede paušální daň, nastaví její rozumnou výši s ohledem na obor i místo podnikání a zároveň zruší veškerou evidenci a administrativu, kterou je podnikatel dnes povinen vykonávat. Velmi jednoduchý model. Malý živnostník v lokalitě s vysokou nezaměstnaností by státu ročně zaplatil třeba 10 tisíc Kč a celý rok by neuviděl jediné lejstro nebo jediného úředníka.

To by se pak podnikalo! To by se pak rozvíjeli drobné služby! To by se vracela řemesla na venkov! To vzniklo nových pracovních příležitostí! Jenže to dnešní vláda nechce.

Po malých šlape a zároveň nahrává velkým. Sama chce mít prst na spoušti a určovat, co se smí a co už ne. Ale věřím, že se nám postupně podaří tento trend zastavit a vrátit naší zemi třeba právě k jejím prvorepublikovým kořenům postavených na šikovnosti našich živnostníků a řemeslníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

14:17 Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k levicovosti politiky.