Senátor Valenta: Řepková republika

16.05.2016 21:08

Je zajímavé, že některé online média varovala již v roce 2014 před skrytým nebezpečím, které představuje masivní pěstování řepky v České republice. Myslím si, že je důležité, aby takové reportáže nezapadly. Řepka je totiž rostlina, která je náchylná na houbové choroby i další škůdce, proto se k jejímu ošetření hojně využívají pesticidy a další postřiky, jejichž škodlivost je zcela prokazatelná.

Senátor Valenta: Řepková republika
Foto: Archiv IV
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Pesticidy obsahují látky, mezi kterými nalézt prokázané karcinogeny, pak také látky, u kterých existuje podezření, že mohou být karcinogenní, tedy rakovinotvorné, či látky velmi toxické. Laboratorní studie naznačují, že mnoho pesticidů používaných v dnešní době v rámci EU mohou působit toxicky na vývoj nervové soustavy, přičemž poškození vývoje mozku může být vážně a nezvratné. Vystavení pesticidům může také zvyšovat riziko vzniku leukémie u dětí. Řada pesticidů má schopnost narušovat hormonální systém člověka i živočichů. Souvislost mezi pesticidy a Parkinsonovou chorobou ukázala studie izraelských vědců.

Pesticidy jsou velkým nebezpečím rovněž pro těhotné ženy. Některé studie potvrzují, že u těhotných žen, které žijí v okruhu jedné míle kolem farem a polí, které jsou ošetřovány pesticidy, je výskyt autismu u dětí zvýšený o 60 procent a riziko se ještě zdvojnásobí, pokud dojde k expozici ve třetím trimestru.

Vedle dopadů na zdraví obyvatel jsou pak prokazatelné také dopady na ekosystém a zejména živočichy. Zde je nejvíce alarmující hromadný úhyn včelstev. Žlutá pole řepky působí na včely jako magnet. Paradoxně včely jsou pro řepku a zemědělce prospěšné, neboť se výrazně podílí na jejím opylení. Ale při opylení čerstvě ošetřených rostlin jsou včely samozřejmě vystaveny působení chemických látek, které způsobí záhy jejich smrt. Úhyn včel v důsledku otravy postřikovými látkami není vyčíslen, nicméně jednoznačně došlo k mnoha takovým případům.

Ani pravidla nezamezí excesům

Ačkoliv existují pravidla pro to, jak mají zemědělci postupovat, aby dopady na zdraví obyvatel i včelstev byly minimální (lidé žijící v bezprostřední blízkosti těchto polí měli být od zemědělců dopředu informováni, kdy budou provádět postřiky, jelikož pesticidy mohou být velmi dobře unášeny větrem a mohou tedy ohrozit nejen domácí a lesní zvěř, ale i samotné lidi), ani tato pravidla nezamezí excesům.

Paradoxem je, že zatímco podle pokynů Státní veterinární správy mají zemědělci povinnost informovat dva dny dopředu o použití pesticidů včelaře v okruhu pěti kilometrů, chovatele dalších zvířat ani lidi žijící v bezprostřední blízkosti polí informovat nemusí. Žádný zákon ani jiná norma jim to nepřikazuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…